Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

Odsjek USKOK-a u Splitu, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv troje hrvatskih državljana (1977., 1977. i 1958.) i jednog srpskog državljanina (1967.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (14. 5. 2007.)
Okrivljenici se optužnicom tereti da su se od početka 2007. godine do 16. travnja 2007., na području Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije, zajedno s više drugih za sada nepoznatih osoba, udružili u zajedničko djelovanje radi ilegalnog prebacivanja državljana Srbije albanske nacionalnosti s područja Kosova preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a potom u Sloveniju i druge zemlje zapadne Europe, s namjerom stjecanja materijalne koristi.
Optuženici su, prema unaprijed podijeljenim ulogama, izvan graničnih prijelaza, prebacivali strane državljane bez valjanih putnih isprava, za što su dobivali naknadu u iznosu od 1.400 do 1.500 eura po osobi. Četvero okrivljenika je na opisani način u navedenom razdoblju, u najmanje pet navrata, prebacilo najmanje 13 ilegalnih emigranata albanske nacionalnosti ostvarivši pri tom protupravnu korist od najmanje 144.000 kuna.
Protiv troje okrivljenika predloženo je produljenje pritvora, a protiv četvrtookrivljenika, koji se nalazi u bijegu, zatraženo je suđenje u odsutnosti.