Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv bivšeg načelnika općine Zagvozd zbog zlouporabe obavljanja državne vlasti, zlouporabe položaja i ovlasti i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe obavljanja državne vlasti, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. (22.5.2007.)
Okrivljenika se tereti da je od studenog 2003. do travnja 2005. godine, kao načelnik općine Zagvozd, a ujedno i predsjednik Povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave roba, radova i usluga (koji je ovlašten zastupati općinu i odgovoran za poštivanje Zakona o javnoj nabavi) pogodovao u davanju i ugovaranju poslova tvrtki čiji je bio osnivač i odgovorna osoba, kao i njegova supruga na koju je prenio poslovni udio. On je 23. studenog 2003. sudjelovao u odabiru najpovoljnijeg ponuđača u vezi izvođenja radova na vodovodnoj mreži, te je potpisao zaključak o izboru navedene tvrtke kao najpovoljnijeg ponuditelja, eliminiravši drugog natjecatelja koji je ponudio povoljniju cijenu primjenom kriterija koji nisu bili navedeni u objavljenom Oglasu za javno nadmetanje. Sklapanjem ugovora između općine Zagvozd i navedene tvrtke, ugovoren je posao u vrijednosti od oko 211.000 kuna.
Tijekom 2004. do travnja 2005. godine, okrivljenik je bez provedenog javnog natječaja nastavio navedenoj tvrtki i dalje povjeravati izvođenje radova koji nisu bili obuhvaćeni potpisanim ugovorom. Radilo se o radovima u vrijednosti od najmanje 327.000 kuna.
Na sličan način, okrivljenik je od 20. travnja do 28. srpnja 2004. u Zagvozdu, proveo postupak ograničenog prikupljanja ponuda, iako je bio dužan provesti javno nadmetanje s obzirom da je vrijednost radova iznosila više od 200.000 kuna, te je ponovno odabrao ponudu iste tvrtke za izvođenje radova u vrijednosti od najmanje 250.000 kuna.
Također, okrivljeniku se stavlja na teret da je u travnju 2005. godine, u Zagvozdu, kao načelnik općine bez odluke općinskog vijeća obvezao općinu da jednoj osobi naknadi popravak navodnog oštećenja kuće u iznosu od oko 110.000 kuna iako za to nije bilo pravne osnove. Okrivljenik se tereti i za kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga budući da kao načelnik općine nije ustrojio zakonito i pravilno vođenje poslovnih knjiga, već su se one vodile na način koji je otežao preglednost poslovanja i imovinskog stanja općine Zagvozd.