Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv trojice osumnjičenika zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv dvojice talijanskih državljana (1966., 1985.) i jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1985.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (29. 6. 2007.)
Osnovano se sumnja da su se osumnjičenici tijekom lipnja 2007. godine, na širem području Okučana i Dubrovnika, te na području Albanije, Crne Gore i Italije, s više drugih za sada nepoznatih osoba povezali u zajedničko djelovanje kako bi, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, prema unaprijed podijeljenim ulogama iz Albanije preko Crne Gore u Hrvatsku a potom u Italiju prebacivali albanske državljane bez valjanih putnih isprava i bez prijavljivanja policijskim službenicima na graničnim prijelazima. Naknada za ilegalno prebacivanje po osobi je iznosila 3.500 eura.
Drugoosumnjičenik je 6. lipnja 2007. u Italiji od jedne rent-a-car tvrtke unajmio teretno kamper vozilo plativši najam novcem koji je dobio od trećeosumnjičenika. Oni su potom zajedno navedeno vozilo odvezli u Okučane gdje je za sada nepoznata osoba u tovarnom dijelu vozila napravila skriveni «bunker» s ugrađenom uskom ventilacijskom cijevi, a koji je bio namijenjen za smještaj krijumčarenih osoba. Dok se ovo vozilo prepravljalo, osumnjičenici su se vratili u Italiju i na opisani način unajmili još jedno teretno vozilo koje su sada sva trojica dovezli u Okučane radi prepravljanja. Potom su osumnjičenici sa prvim prepravljenim vozilom 26. lipnja 2007., preko Bosne i Hercegovine, otišli u mjesto Tuzi u Crnoj Gori i tamo preuzeli pet maloljetnika i jednu odraslu osobu koje su smjestili u prethodno napravljeni «bunker», svjesni da zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika dovode u opasnost živote i zdravlje krijumčarenih osoba. Uputili su se prema graničnom prijelazu Karasovići u Hrvatskoj kako bi preuzete osobe bez prijave graničnim policijskim službenicima prevezli preko državne granice. Dok su čekali na graničnom prijelazu ilegalni emigranti su ostali bez tekućine i potrebne količine kisika zbog čega su u strahu za svoje živote počeli lupati o stjenke vozila što je privuklo pozornost policijskih i carinskih službenika koji su osumnjičenike tako razotkrili u kriminalnoj djelatnosti.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora.