Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv desetorice osumnjičenika zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK-a je pred Županijskim sudom u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv osam hrvatskih državljana (1972., 1973., 1957., 1971., 1974., 1981., 1968. i 1962.) i dvojice nizozemskih državljana (1979. i 1984.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. (5. 7. 2007.)
Osnovano se sumnja da su se osumnjičenici od svibnja do 3. srpnja 2007., u Hrvatskoj i Nizozemskoj, povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuiranog krijumčarenja većih količina kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku te daljnje prodaje droge na hrvatskom ilegalnom narko-tržištu.
Dvojica nizozemskih državljana sa stalnim boravkom u Rotterdamu dogovarali su kupovinu kokaina u količinama od dva do tri kilograma i o tome obavještavali prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika koji su potom obavještavali ostale osumnjičenike radi prikupljanja novca za plaćanje kokaina, njegovog prijevoza u Hrvatsku, skrivanja na području Zagreba, dogovora oko miješanja kokaina sa punilima radi dobivanja što veće količine te njegove preprodaje drugim preprodavačima. Na opisani način kokain je prevezen u najmanje tri navrata u količini od po dva do tri kilograma u svakom navratu.
Ukupno je tako u Hrvatsku prokrijumčareno oko sedam kilograma kokaina od kojih je pronađeno i oduzeto oko 3,8 kilograma.
Pretragama stanova, između ostalog, kod osmoosumnjičenika je pronađeno 1,280 grama kokaina pakiranog u 21 PVC vrećicu, 200 grama smjese namijenjena za miješanje s kokainom, hidraulična preša za prešanje kokaina, 12 komada kalupa raznih profila za prešanje droge, digitalna vaga i dva električna mlinaca s tragovima kokaina.
Protiv svih osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora.