Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice i krivotvorenja isprave

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1975., 1969., 1985. i 1981.) od kojih jedan ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine te jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1960.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice i krivotvorenja isprave. (6. 07. 2007.)
Okrivljenike se tereti da su se od prosinca 2006. do 20. siječnja 2007. godine na širem području Splita i Zadra te na području Bosne i Hercegovine, s više za sada nepoznatih osoba, organizirali u zajedničko djelovanje kako bi u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi iz Albanije preko više država; bez valjanih putnih isprava; prebacivali izvan graničnih prijelaza albanske državljane u Hrvatsku, a potom u zemlje zapadne Europe. Naknada za prebacivanje ilegalnih emigranata iznosila je oko 2.500 eura po osobi. Okrivljenici su u navedenom razdoblju u dva navrata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebacili ukupno 13 albanskih državljana. Tako su si pribavili najmanje 240.000 kuna koje su međusobno podijelili prema doprinosu koji je svaki od okrivljenika imao u opisanoj kriminalnoj djelatnosti.
Budući da su se prvookrivljenik, drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik za prijevoz ilegalnih emigranata poslužili vozilima na koje su namontirali neistinite registarske oznake, njih se tereti i za počinjenje kaznenih djela krivotvorenja isprave.
Protiv svih okrivljenika predloženo je produljenje pritvora a u odnosu na drugookrivljenika i petookrivljenika, koji su u bijegu, predloženo je suđenje u odsutnosti.