Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv organizatora i pripadnika grupe krivotvoritelja isprava

USKOK je podnio istražni zahtjev istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu protiv jedanaest hrvatskih državljana (1976., 1980., 1967., 1967., 1975., 1970., 1978., 1970., 1973., 1960., 1977.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela i kaznena djela krivotvorenja isprava. (6. 7. 2007.)
Osnovano se sumnja da je u od kraja 2006. do srpnja 2007. godine, na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, prvoosumnjičenik povezao u zajedničko djelovanje petero osumnjičenika kako bi radi stjecanja imovinske koristi sudjelovali u krivotvorenju raznih isprava za potrebe nepoznatih osoba uz određenu novčanu naknadu.
Radilo se o osobama koje nisu imale odgovarajuću dokumentaciju o stručnoj spremi te o osobama koje nisu imale zakonske uvjete za ishodovanje polica osiguranja od automobilskih odgovornosti sa bonusom od 50 posto. Prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenica su izrađivali neistinitu dokumentaciju o stručnoj spremi za osobe kojima je takva dokumentacija bila potrebna a koje su pronalazili trećeosumnjičenik i petosumnjičenik. Četvrtoosumnjičenik je pronalazio osobe koje nemaju zakonske osnove za ishodovanje polica osiguranja od automobilskih odgovornosti sa bonusom od 50 posto. Šestoosumnjičenik, djelatnik jednog osiguravajućeg društva, zaprimao je prema prethodnom dogovoru od prvoosumnjičenika police na ime nepoznatih osoba koje je izradio zajedno s drugoosumnjičenicom a na temelju kojih je izrađivao nove police s bonusom.
Određivanje pritvora predloženo je protiv šestero osumnjičenika koji su se udružili radi krivotvorenja isprava. Ostali osumnjičenici se sumnjiče za nabavljanje krivotvorene dokumentacije radi upotrebe.