Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv 17 osoba zbog zlouporabe opojnih droga

Odsjek USKOK-a u Rijeci podnio je istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci istražni zahtjev protiv 11 hrvatskih državljana (1966., 1959., 1969., 1984., 1958., 1979., 1964., 1980., 1982., 1984. i 1969.), pet državljana Srbije (1967., 1969., 1966., 1973. i 1977.) i jedne njemačke državljanke (1984.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe opojnih droga. (9. 7. 2007.)
Osnovano se sumnja da su se prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik krajem 2003. godine u Rijeci, udružili radi krijumčarenja kokaina iz Venezuele u Hrvatsku i njegove daljnje preprodaje na hrvatskom ilegalnom narko-tržištu.
Oni su, prema prethodnom dogovoru, uložili novčana sredstva za kupnju kokaina i zajedno financirali troškove krijumčarenja. Jednu su osobu uputili iz Ljubljane u Karakas u Venezueli, time da joj je prvoosumnjičenik donio avionsku kartu iz Zagreba u Ljubljanu, odvezao ju u zračnu luku Ljubljana gdje joj je predao 500 USD i uputio ju da će je u Karakasu dočekati muška osoba koja će ju smjestiti u hotel i od koje će preuzeti 2,5 kilograma kokaina. Nakon mjesec dana boravka u Karakasu ta je osoba preuzela kofer s tri kilograma kokaina koji je prema uputi trebala prenijeti avionom preko Frankfurta i Ljubljane u Hrvatsku. U Ljubljani je za to trebala dobiti unaprijed obećanu nagradu od 2.500 eura. Međutim, 29. prosinca 2003. službenici njemačke carine uhitili su je u zračnoj luci u Frankfurtu.
Desetoricu osumnjičenika sumnjiči se da su se, od početka 2007. do 5. srpnja 2007. u Rijeci i drugim područjima Hrvatske, Srbije i Perua; zajedno s drugim nepoznatim osobama; povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuiranog krijumčarenja kokaina iz Perua u Hrvatsku i Srbiju. Prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik s još dvojicom osumnjičenika dogovorili su zajedničko financiranje nabave i troškova krijumčarenja kokaina, a potom su angažirali ostale osumnjičenike i druge nepoznate osobe kao kurire. Kurire su upućivali u Peru u Limu, time da su im kupovali avionske karte, vozili ih u zračne luke, po potrebi im slali novac putem Western Uniona i osiguravali im osobe za prihvat u Limi. Trećeosumnjičenik je po uputama prvoosumnjičenika nabavljao kokain i davao ga kuririma koji su ga potom gutali i tako sakrivenog prenosili zračnim putem u Zagreb, Beograd i Milano. Kurire su u zračnim lukama dočekivali prvoosumnjičenik i trećeoosumnjičenik u Italiji, sedmoosumnjičenik u Hrvatskoj, a osmoosumnjičenik u Srbiji. Na skrivenim mjestima su kuririma pružali potrebnu medicinsku pomoć kako bi što lakše analnim putem izbacili iz sebe prethodno progutanu drogu, koju je sedmoosumnjičenik u dogovoru s prvoosumnjičenikom, drugoosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom donosio na dogovorena mjesta radi daljnje distribucije.
Drugoosumnjičenik je drogu distribuirano nepoznatim osobama. Prvoosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik su manji dio predavali desetoosumnjičeniku koji ju je preprodavao u Srbiji, dok su veći dio kokaina skladištili kod petoosumnjičenika koji ga je vagao, miješao kako bi dobio veću ukupnu masu, prepakiravao i pripremao za uličnu distribuciju krajnjim korisnicima a koju je u većini slučajeva obavljao šestoosumnjičenik.
Na opisani način su prokrijumčarili oko sedam kilograma kokaina.
U istražnom zahtjevu je predloženo određivanje pritvora protiv sedam osumnjičenika, a koji prijedlog je istražni sudac prihvatio te odredio pritvor nakon donošenja rješenja o provođenju istrage.