Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Usvojen zahtjev za proširenje istrage protiv organizatora zločinačke organizacije koja je preprodavala drogu na Korčuli

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je u svibnju 2007. godine istražnom sucu Županijskog suda u Splitu zahtjev za proširenje istrage protiv hrvatskog državljanina (1975.), organizatora zločinačke organizacije koja je preprodavala herion na Korčuli, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo sprječavanja dokazivanja. Nakon što je istražni sudac izjavio neslaganje s navedenim prijedlogom, koje neslaganje je izvanraspravno vijeće toga suda prihvatilo, povodom žalbe USKOK-a Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je rješenje kojim se odbija istražni zahtjev USKOK-a i vratio je predmet izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Splitu na ponovno odlučivanje.
U ponovnom odlučivanju vijeće je prihvatilo istražni zahtjev USKOK-a kao osnovan i donijelo je rješenje o proširenju istrage. (16. 7. 2007.)
Istraga je proširena zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičenik u travnju 2007. godine, u prostorijama Zatvora u Splitu, u namjeri da potvrdi njegovu obranu u kaznenom predmetu koji se protiv njega vodi zbog zlouporabe opojnih droga, zatražio od jednog svjedoka da povuče svoj iskaz koji je dao u veljači 2007. godine i kojim ga je u istražnom postupku teretio za počinjenje kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. Zauzvrat mu je obećao pomoći u drugom kaznom postupku koji se protiv ovoga vodi zbog kaznenog djela krađe i u tom mu postupku osigurati besplatnu pravnu pomoć branitelja.