Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv deset osoba zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

Odsjek USKOK-a u Rijeci je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv osam hrvatskih državljana (1970., 1961., 1978., 1961., 1976., 1981., 1942. i 1961.) i dva državljnina Srbije zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (19. 7. 2007.)
Optužnicom se prvookrivljenika i drugookrivljenika tereti da su se od listopada 2005. do lipnja 2006. godine, kao organizatori iz Hrvatske, u cilju pribavljanja materijalne koristi, povezali u zajedničko djelovanje s trećeokrivljenikom i još dvije osobe (organizatorima iz Srbije) radi nedozvoljenog prebacivanja većeg broja stranih državljana s područja Srbije i Albanije preko državne granice u Hrvatsku, Sloveniju i dalje u zemlje zapadne Europe.
Prvookrivljenik i trećeokrivljenik su dogovorno telefonom javljali broj osoba koje preko šumskog predjela u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Bajakovo dolaze u Hrvatsku. Po njihovom dolasku su prvookrivljenik i trećeookrivljenik stupali u kontakt s četvrtookrivljenikom radi daljnjih dogovora o prijevozu ilegalnih emigranata kombi vozilom u Zagreb i Rijeku. Za daljnje prevoženje u Sloveniju i Italiju angažirali su petookrivljenika i šestookrivljenika kao vodiče i vozače, te sedmookrivljenika i osmookrivljenika kao vodiče koji su ih prevozili do državne granice Hrvatske i Slovenije i upućivali ih kako da prijeđu granicu na mjestima gdje nema graničnih prijelaza.
Na opisani način su od 24. listopada 2005. do 12. lipnja 2006. ilegalno prebacili najmanje 168 stranih državljana. Od svake su osobe naplatili iznos od 100 do 2.500 eura i tako ukupno naplatili najmanje 185.420 kuna. Novac, koji im je dostavljan putem «Western Uniona», po izvršenju radnji međusobno su podijelili prema udjelu i ulozi svakog od njih.
Protiv prvookrivljenika i drugookrivljenika, koji se nalaze u pritvoru, predloženo je produljenje pritvora.