Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

Odsjek USKOK-a u Splitu, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv dvojice talijanskih državljana (1966. i 1985.) i jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1987.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (25. 7. 2007.)
Okrivljenike se tereti da su se tijekom lipnja 2007. godine, na širem području Okučana i Dubrovnika, te na području Albanije, Crne Gore i Italije, povezali u zajedničko djelovanje s više drugih za sada nepoznatih ljudi, kako bi, prema unaprijed podijeljenim ulogama, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, iz Albanije preko Crne Gore u Hrvatsku, a potom u Italiju prebacivali albanske državljane bez valjanih putnih isprava i bez prijavljivanja policijskim službenicima na graničnim prijelazima. Naknada za ilegalno prebacivanje po osobi iznosila je 3.500 eura.
Drugookrivljenik je 6. lipnja 2007. u Italiji unajmio teretno kamper vozilo od jedne rent-a-car tvrtke plativši najam novcem koji je dobio od trećeokrivljenika. Drugookrivljenik i trećeokrivljenik su potom vozilo odvezli u Okučane gdje je, za sada nepoznata osoba, u tovarnom dijelu vozila napravila skriveni «bunker» s otvorom kroz kabinu i uskom ventilacijskom cijevi, a koji je bio namijenjen za smještaj krijumčarenih osoba. Dok se ovo vozilo prepravljalo, drugookrivljenik i trećeokrivljenik su se vratili u Italiju gdje je prvookrivljenik unajmio još jedno istovjetno teretno vozilo kojim su se sva trojica dovezli u Okučane radi prepravljanja istog. Potom su okrivljenici 26. lipnja 2007., sa prvim prepravljenim vozilom preko Bosne i Hercegovine, otišli u mjesto Tuzi u Crnoj Gori gdje su preuzeli pet maloljetnika i jednu odraslu osobu koje su smjestili u prethodno napravljeni «bunker», svjesni da zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika dovode u opasnost živote i zdravlje krijumčarenih osoba. Uputili su se prema graničnom prijelazu Karasovići u Hrvatskoj kako bi preuzete osobe bez prijave graničnim policijskim službenicima prevezli preko državne granice. Dok su čekali na graničnom prijelazu ilegalni emigranti su ostali bez tekućine i potrebne količine kisika zbog čega su se počeli gušiti i u strahu za svoje živote lupali su o stjenke vozila čime su privukli pozornost policijskih i carinskih službenika koji su tako razotkrili okrivljenike u kriminalnoj djelatnosti.
Protiv svih okrivljenika predloženo je produljenje pritvora.