Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv višeg gospodarskog inspektora Državnog inspektorata RH zbog primanja mita

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je istražni zahtjev Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu protiv hrvatskog državljanina (1949.) zbog osnovane sumnje da je primio mito.(6. 8. 2007.)
Osnovano se sumnja da je osumnjičenik, kao viši gospodarski inspektor Državnog inspektorata Republike Hrvatske; Područna jedinica Split, Ispostava Zadar; početkom kolovoza 2007. primio 4.000 kuna mita od mađarske državljanke.
Nakon što je osumnjičenik krajem srpnja 2007. obavio inspekcijski nadzor i utvrdio da mađarska državljanka u svojoj obiteljskoj kući na otoku Viru u dva apartmana neovlašteno pruža usluge smještaja gostima iz Mađarske, izdao joj je rješenje o zabrani takve daljnje djelatnosti i zapečatio apartmane službenim pečatom. Na njene naknadne upite o mogućnostima da se apartmani otpečate kako bi ih mogla koristiti njena rodbina, 2. kolovoza 2007. prilikom susreta kod njene kuće, rekao joj je da će izraditi novu dokumentaciju i otpečatiti jedan apartman, iako se to ne može napraviti prije isteka roka od 30 dana, time da ona plati odgovarajuću prekršajnu kaznu od 10.000 kuna. Istaknuo je kako joj time čini vrlo veliku uslugu i pritom zatražio zauzvrat novčanu nagradu čiju će visinu sama odrediti, navodeći da sutradan u njegov ured u Zadru donese potvrdu o uplati novčane kazne i novčanu nagradu za njega, što je ona 3. kolovoza 2007. i učinila. Nakon što je uzeo 4.000 kuna trebao je otpečatiti jedan apartman iako to ne smije učiniti.
Protiv osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.