Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv pet osoba zbog zlouporabe opojnih droga

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv pet hrvatskih državljana (1965., 1983., 1979., 1986. i 1980.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. (10. 8. 2007.)
Osnovano se sumnja da su se od svibnja 2007. do 3. kolovoza 2007., na širem području Makarske, prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik udružili radi preprodaje droge. Prema prethodnom dogovoru, prvoosumnjičenik je od za sada nepoznatih osoba, u cilju daljnje zajedničke prodaje, nabavljao veće količine hašiša i kokaina, te se mobitelom dogovarao s drugoosumnjičenikom kako će ovaj neposredno od njega preuzimati drogu. Drugoosumnjičenik je istovremeno, i od drugih za sada nepoznatih osoba, nabavljao veće količine droga "metamfetamin-flash" i "amfetamin-speed". Drogu je odnosio u svoj stan u Makarskoj gdje ju je pakirao u manje paketiće od 0,1 do 5 grama, a potom je sakrivao na nepoznatim mjestima. U navedenom razdoblju je drogu, uz prethodni dogovor, također u cilju daljnje prodaje, predavao trećeosumnjičeniku, četvrtoosumnjičeniku i petoosumnjičeniku koje je organizirao kao ulične prepodavače. Oni su nakon prodaje droge dobiveni novac odnosili drugoosumnjičeniku.
Preprodajom droge osumnjičenici su, u navedenom razdoblju, ostvarili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 250.000 kuna.
Pretragom stanova koje koriste osumnjičenici, između ostalog, pronađeno je oko 1.090 grama hašiša kod prvoosumnjičenika i 50 grama hašiša te oko 18 grama droge "metamfetamin-flash" kod drugoosumnjičenika, a kod obojice su pronađene i vage za precizno mjerenje.
Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora protiv četvorice osumnjičenika, dok se petoosumnjičenik nalazi u zatvoru na izdržavanju ranije izrečene zatvorske kazne.