Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv djelatnice Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zbog zlouporabe položaja i ovlasti

USKOK je podnio istražni zahtjev istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu protiv hrvatske državljanke Z. N. (1955.) zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te protiv hrvatskog državljanina T. P. (1952.) zbog osnovane sumnje da ju je potaknuo na zlouporabu položaja i ovlasti. (12. 8. 2007.)
Osnovano se sumnja da je u prosincu 1999. godine, u Zagrebu, prvoosumnjičena Z. N., koja je tada radila kao pravnica na poslovima starateljstva u Centru za socijalnu skrb, Ured Maksimir, po prijedlogu i nagovoru drugoosumnjičenog T. P., oca i zakonskog zastupnika dviju maloljetnih kćeri koje su bile vlasnice stana u Zagrebu, u cilju da mu omogući stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi, postupila nezakonito i donijela rješenje kojim mu je omogućila prodaju navedenog stana.
Maloljetnice su, naime, vlasništvo nad stanom stekle tako što su polovicu stana naslijedile od pokojne majke, a drugu polovicu im je 1995. godine darovao otac.
Nakon toga je drugoosumnjičenik taj stan bio opteretio hipotekom u iznosu od 55.000 DEM i tako očito ugrozio interese svojih kćeri. Umjesto da postupi sukladno Obiteljskom zakonu i postavi maloljetnoj djeci skrbnika za poseban slučaj, koji bi se brinuo za ugrožene interese djece, prvoosumnjičena je drugoosumnjičeniku odobrila raskid ugovora o darovanju iz 1995. godine i omogućila mu sklapanje ugovora o prodaji stana koji je ovaj i sklopio te prodajom stana sebi pribavio nepripadnu korist od 185.000 DEM na štetu svojih malodobnih kćeri.
Cijeli slučaj otkriven je početkom 2007. godine kada je baka oštećenih djevojčica saznala da je drugoosumnjičenik još 2000. godine prodao stan.