Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv osmorice osumnjičenika zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je podnio je Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv osmorice hrvatskih državljana (1973., 1967., 1967., 1967., 1972., 1969., 1964., 1967.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djela zlouporabe opojnih droga. (22. 8. 2007.)
Osnovano se sumnja da su se početkom 2007. godine prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik dogovorili o zajedničkoj preprodaji droge na splitskom i drugim ilegalnim narko-tržištima.
Prvoosumnjičenik je prema dogovoru od nepoznatih osoba nabavljao veće količine heroina u količinama od jednog do pet kilograma. Potom je drogu pakirao u pakete od 50 do 1000 grama i sukladno dogovorima putem mobitela svakih dvadesetak dana predavao drugoosumnjičeniku i trećeosumnjičeniku po pola kilograma heroina radi daljnje prodaje. Oni su za daljnju prodaju angažirali druge osumnjičenike kao ulične preprodavače kojima su davali od 50 do 200 grama heroina koji su oni prodavali krajnjim kupcima.
Osumnjičenici su na opisani način preprodavali drogu sve do 20. kolovoza 2007. kada su uhićeni.
Nakon toga su uslijedile pretrage stanova i drugih prostorija koje su se koristili osumnjičenici. Pretragom garaže koju je koristio trećeosumnjičenik, između ostalog, pronađeno je oko 170 grama heroina. Prije početka pretrage stana koji koristi drugoosumnjičenik ovaj je, između ostalog, dragovoljno izručio oko 83 grama heroina i digitalnu vagu za precizno mjerenje. Tako je postupio i osmoosumnjičenik koji je dragovoljno izručio oko 5 grama heroina. Sedmoosumnjičenik je prilikom pretrage stana prvo pokušao progutati, a potom je kroz prozor stana izbacio na ulicu vrećicu u kojoj se nalazilo oko 10 grama heroina.
Kod više osumnjičenika su pronađeni veći iznosi novca.
Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.