Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv jedanaest osoba zbog zlouporabe opojnih droga

Odsjek USKOK-a u Splitu je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv jedanaest hrvatskih državljana (1973., 1971., 1982., 1977., 1968., 1979., 1973., 1972., 1959., 1970. i 1963.) zbog zlouporabe opojnih droga. (10. 9. 2007.)
Optužnicom ih se tereti da su se od početka ožujka 2007. do 12. svibnja 2007. na širem području Splita udružili radi preprodaje heroina.
Drugookrivljena je zajedno i prema prethodnom dogovoru s jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine i jednom osobom iz Splita, u cilju daljnje prodaje, od za sada nepoznatih osoba, nabavljala veće količine heroina. Mobitelima su se dogovarali s prvookrivljenikom kako će ovaj neposredno ili preko kurira od njih preuzimati drogu, a potom sam ili preko organizirane grupe posrednika i prodavača drogu dalje prodavati.
Prvookrivljenik je osobno ili preko četvrtookrivljenika i sedmookrivljenika-kurira nabavljao heroin i pohranjivao ga u stan koji koristi trećeokrivljenik, a koji je bio zadužen za čuvanje heroina. Uz to je trećeokrivljenik zajedno s četvrtookrivljenikom i osmookrivljenikom drogu pakirao u manje paketiće nakon čega su je sakrivali na više mjesta i preprodavali te dobiveni novac predavali prvookrivljeniku.
Prvookrivljenik je i sam ili preko četvrtokrivljenika prodavao heroin u pakiranjima od pet do 50 grama devetookrivljeniku, desetookrivljeniku, jedanaestookrivljeniku te drugim za sada nepoznatim osobama. Oni su drogu dalje preprodavali krajnjim konzumentima.
Preprodajom heroina okrivljenici su u navedenom razdoblju ostvarili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 1.280.000 kuna. Prilikom pretrage stanova okrivljenika, odnosno neposrednom policijskom intervencijom, pri uhićenju je kod trećeokrivljenika pronađeno oko 885 grama heroina i dvije digitalne vage, a kod četvrtookrivljenika oko 500 grama heroina, dok su kod još trojice okrivljenika pronađene manje količine marihuane i tablete Heptanon.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih jedanaest okrivljenika.