Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet zahtjev za proširenje istrage u predmetu "Maestro"

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu zahtjev za proširenjem istrage protiv trojice hrvatskih državljana R. P. (1965.), I. P. (1957.) i D. M. (1965.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz Kaznenog zakona, te protiv hrvatskog državljanina (1951.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (11. 9. 2007.)
Osnovano se sumnja da su, od 21. studenog 2006. do 8. siječnja 2007., u Zagrebu, na traženje osumnjičenika (1951.), R. P. kao potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) u Sektoru nekretnina, I. P. kao voditelj Službe prodaje nekretnina i poduzetničkog upravljanja nekretninama i D. M. kao viši savjetnik u Sektoru nekretnina HFP-a, zajednički i dogovorno postupali kako bi pribavili znatnu imovinsku korist 56-godišnjem osumnjičeniku.
Naime, znajući da je osumnjičenik dvije godine bez pravne osnove u posjedu nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, a kojima raspolaže HFP, osumnjičenici nisu poduzeli radnje kojima bi od njega naplatili korištenje nekretnina u visini zakupnine poslovnog prostora na toj lokaciji. Iako je donošenje odluka o raspolaganju nekretninama u nadležnosti Kolegija odnosno Upravnog odbora HFP-a, osumnjičenici su, kako bi 56-godišnjaku osigurali daljnji posjed i gospodarsko korištenje nekretnine, bez javnog natječaja za zakup nekretnine, 8. siječnja 2007. dopisom dali suglasnost upravo tom osumnjičeniku da izvrši nužne građevinske radove na objektima i omogućili mu da koristi predmetne nekretnine, dajući mu odobrenje za korištenje do sklapanja međunarodnog ugovora o razrješenju imovinsko-pravnih odnosa između Hrvatske, Srbije i Crne Gore, odnosno sklapanja ugovora o zakupu nekretnina kojima će prethoditi raspisivanje javnog natječaja.
To su učinili iako nisu imali namjeru raspisati javni natječaj i sklopiti ugovor o zakupu.
Na taj su način legalizirali bespravan posjed 56-godišnjem osumnjičeniku i omogućili mu korištenje navedene nekretnine u turističko-ugostiteljsku svrhu.
Time su oštetili Republiku Hrvatsku omogućivši 56-godišnjaku da se znatno okoristi za iznos od preko milijun kuna na ime naknade koju nisu potraživali za bespravno korištenje nekretnina u vlasništvu RH u trajanju od dvije godine i u daljnjem iznosu od najmanje oko 47.000 kuna mjesečno na ime naknade za daljnje korištenje objekata.