Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv sudske vještakinje zbog primanja mita i njene sestre zbog pomaganja u primanju mita

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je istražni zahtjev Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu protiv hrvatske državljanke (1950.) zbog osnovane sumnje da je primila mito i hrvatske državljanke (1946.) zbog osnovane sumnje na pomaganje u primanju mita. (25. 9. 2007.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica, od 2. srpnja do 24. kolovoza 2007. u Omišu, kao stalna sudska vještakinja financijsko-knjigovodstvene struke koju je raspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odredilo za provođenje knjigovodstveno-financijskog vještačenja, tražila i primila mito, u obnovljenom kaznenom postupku koji se pred tim sudom vodi protiv jednog okrivljenika.
Taj je okrivljenik prethodno u odsutnosti osuđen zbog kaznenog djela pljačke na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica od njega u više navrata zatražila iznos od 100.000 eura kako bi izradila nalaz i mišljenje na temelju kojeg bi u ponovljenom suđenju bio oslobođen. Pri tome ga je pitala što misli kolika je cijena njegove slobode i koliko će izgubiti zarade za šest godina provedenih u zatvoru te mu rekla da smatra kako 100.000 eura nije puno. Nakon prethodnih telefonskih dogovora, od njega je u tri navrata primila zatraženi iznos od 100.000 eura.
Drugoosumnjičenica, njena sestra, koja je inače pravnica i sudska vještakinja u Zagrebu, sumnjiči se da je u istom razdoblju, s otoka Paga i iz Zagreba, putem telefona savjetovala prvoosumnjičenicu kako će od okrivljenika tražiti novac te izraditi vještački nalaz i mišljenje koje će dovesti do oslobađajuće presude, ujedno se dogovarajući da joj prvoosumnjičenica nalaz i mišljenje prije dostave sudu pošalje faksom radi njenog pregleda.
Protiv obiju osumnjičenica predloženo je određivanje pritvora.