Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv 6 osoba zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv dva albanska državljana (1973.,1970.), dva hrvatska državljana (1953.,1953.), jedne državljanke Crne Gore (1978.) i jednog državljanina Srbije (1970.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (29. 9. 2007.)
Osnovano se sumnja da su se osumnjičenici od sredine ožujka do 26. rujna 2007., u Zagrebu, udružili u zajedničko djelovanje s nepoznatim osobama sa Kosova, kako bi, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi i uz novčanu naknadu, ilegalno prebacivali albanske državljane s Kosova u zemlje Europske unije.
Prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik su sa nepoznatim osobama na Kosovu dogovarali broj, termin i cijenu prevođenja osoba s Kosova preko Zagreba do Slovenije, dok su im ostali osumnjičenici osiguravali smještaj u Zagrebu. Osumnjičenici su se potom zajedno dogovarali sa nepoznatim osobama koji su albanske državljane ilegalno prebacivali preko granica Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku te dalje u Sloveniju. Naknada za prebacivanje ilegalnih emigranata iznosila je oko 2.500 eura po osobi.
Na opisani način su u navedenom razdoblju ilegalno prebacili 28 osoba te pribavili imovinsku korist u iznosu od najmanje 70 tisuća eura.
Protiv četvoro osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora.