Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv desetorice okrivljenika zbog preprodaje kokaina

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv osam hrvatskih državljana (1972., 1973., 1957., 1971., 1974., 1981., 1968., 1962.) i dvojice turskih državljana koji imaju i nizozemsko državljanstvo (1979., 1984.) zbog zlouporabe opojnih droga. (1. 10. 2007.)
Okrivljenike se optužnicom tereti da su se od svibnja do 3. srpnja 2007., u Hrvatskoj i Nizozemskoj, povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuiranog krijumčarenja većih količina kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku te njegove daljnje preprodaje na hrvatskom ilegalnom narko-tržištu.
Dvojica nizozemskih državljana sa stalnim boravkom u Roterdamu dogovarali su kupovinu kokaina u količinama od dva do tri kilograma i o tome obavještavali ostale okrivljenike radi prikupljanja novca za plaćanje kokaina, njegovog prijevoza u Hrvatsku, skrivanja na području Zagreba, dogovora oko miješanja kokaina sa punilima radi dobivanja što veće količine, te daljnje prodaje kokaina drugim preprodavačima.
Na opisani način, kokain je prevezen u najmanje tri navrata u količinima od po dva do tri kilograma u svakom navratu. Ukupno su tako u Hrvatsku prokrijumčarili oko sedam kilograma kokaina. Drogu su miješali sa punilima, prepakiravali i prodavali u količinama od 50, 100 i 200 grama. Pretragama stanova, između ostalog, kod osmookrivljenika je pronađeno 1280 grama kokaina pakiranog u 21 PVC vrećicu, 200 grama smjese namijenjene za miješanje s kokainom, hidraulična preša za prešanje kokaina, 12 kalupa za prešanje droge, digitalna vaga i dva električna mlinca s tragovima kokaina.
Protiv svih okrivljenika je predloženo produljenje pritvora.