Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog zlouporabe opojnih droga

Odsjek USKOK-a u Splitu, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv pet hrvatskih državljana (1965., 1983., 1979., 1986. i 1980.) zbog zlouporabe opojnih droga. (15. 10. 2007.)
Prvookrivljenika i drugookrivljenika optužnicom se tereti da su se od 22. svibnja do 3. kolovoza 2007., na širem području Makarske udružili radi preprodaje droge. Prema prethodnom dogovoru, prvookrivljenik je, u cilju daljnje zajedničke prodaje, nabavljao od za sada nepoznatih osoba veće količine hašiša, kokaina i metamfetamin-flash-a te se mobitelom dogovarao s drugookrivljenikom kako će ovaj neposredno od njega preuzimati drogu. Drugookrivljenik je istodobno, od za sada nepoznatih osoba, i sam nabavljao veće količine droge "metamfetamin-flash" i "amfetamin-speed". Nabavljenu drogu je odnosio u svoj stan u Makarskoj gdje ju je prepakiravao u manje paketiće od 0,1 do 5 grama te potom sakrivao na nepoznatim mjestima. U navedenom razdoblju drugookrivljenik je, u cilju daljnje prodaje i uz prethodni dogovor, drogu predavao trećeokrivljeniku, četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku koje je organizirao kao ulične preprodavače. Oni su nakon prodaje droge dobiveni novac odnosili drugookrivljeniku. Preprodajom droge okrivljenici su, u navedenom razdoblju, ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 250.000 kuna.
Pretragom stanova koji koriste okrivljenici, između ostalog, kod prvookrivljenika pronađeno je 1.079,72 grama hašiša. Naknadno je u njegovom vrtu pronađeno još 420,30 grama metamfetamina-flash-a. Kod drugookrivljenika je pronađeno 47,41 grama hašiša i 17,45 grama metamfetamin-flash-a, a kod obojice su pronađene i vage za precizno mjerenje.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv četvorice okrivljenika, dok se petookrivljenik nalazi na izdržavanju ranije izrečene zatvorske kazne.