Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv osam osoba zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv osmorice hrvatskih državljana (1973., 1967., 1967., 1967., 1972., 1969., 1964. i 1967.) zbog zlouporabe opojnih droga. (18. 10. 2007.)
Optužnicom se prvookrivljenika, drugookrivljenika i trećeokrivljenika tereti da su se početkom ožujka 2007. godine dogovorili o zajedničkoj preprodaji droge na splitskom i drugim ilegalnim narko-tržištima.
Prvookrivljenika se tereti da je prema dogovoru od nepoznatih osoba nabavljao veće količine heroina, i to u količinama od jednog do pet kilograma. Potom je heroin prepakiravao u pakete od 50 do 1000 grama i, sukladno dogovorima, putem mobitela svakih dvadesetak dana predavao drugookrivljeniku i trećeokrivljeniku po pola kilograma heroina radi daljnje prodaje. Drugookrivljenik je angažirao jednu mušku osobu koja je preuzimala drogu od prvookrivljenika i trećeokrivljenika dok je za daljnju prodaju angažirao druge okrivljenike kao ulične preprodavače kojima je davao od 50 do 200 grama heroina radi preprodaje krajnjim kupcima. Trećeokrivljenik je ujedno i određenu količinu droge skrivao u svom stanu i iznajmljenoj garaži.
Okrivljenici su na opisani način preprodavali drogu sve do 20. kolovoza 2007. kada su uhićeni. Nakon toga su uslijedile pretrage stanova i drugih prostorija kojima su se koristili okrivljenici. Pretragom garaže koju je koristio trećeokrivljenik, između ostalog, pronađeno je 171,9 grama heroina. Prije početka pretrage stana koji koristi drugookrivljenik on je, između ostalog, dragovoljno izručio 86,3 grama heroina pakiranog u sedam PVC vrećica, digitalnu vagu za precizno mjerenje i 35 tableta lijeka Heptanon. Tako je postupio i osmookrivljenik koji je dragovoljno izručio 5 grama heroina. Sedmookrivljenik je prilikom pretrage stana prvo pokušao progutati, a potom je kroz prozor stana izbacio na ulicu vrećicu u kojoj se nalazilo 10,2 grama heroina. Kod više okrivljenika su pronađeni veći iznosi novca.
Protiv svih okrivljenika predloženo je produljenje pritvora.