Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv sudske vještakinje zbog primanja mita i njezine sestre zbog pomaganja u primanju mita

Odsjek USKOK-a u Splitu je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv hrvatske državljanke (1950.) zbog primanja mita i protiv hrvatske državljanke (1946.) zbog pomaganja u primanju mita. (29. 10. 2007.)
Optužnicom se prvookrivljenoj 57-godišnjakinji stavlja na teret da je od 2. srpnja do 24. kolovoza 2007., na širem području Omiša, kao stalna sudska vještakinja financijsko-knjigovodstvene struke; koju je raspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odredilo za provođenje knjigovodstveno-financijskog vještačenja u obnovljenom kaznenom postupku koji se pred tim sudom vodi protiv jednog okrivljenika; tražila i primila mito.
Taj je okrivljenik prethodno u odsutnosti osuđen zbog kaznenog djela pljačke na zatvorsku kaznu od šest godina. Prvookrivljenica je od njega u više navrata zatražila iznos od 100.000 eura kako bi izradila nalaz i mišljenje koje bi u ponovljenom suđenju dovelo do oslobađajuće presude. Pri tome ga je pitala što misli kolika je cijena njegove slobode te mu je rekla kako 100.000 eura nije puno. Nakon prethodnih telefonskih dogovora i susreta, od njega je u tri navrata primila zatraženi iznos od 100.000 eura.
Drugookrivljenica, inače sestra prvookrivljene 57-godišnjakinje, koja je pravnica, optužnicom se tereti da je u navedenom razdoblju s otoka Paga i iz Zagreba, putem telefona savjetovala i upućivala prvookrivljenicu kako će od okrivljenika tražiti novac i izraditi vještvo koje će dovesti do oslobađajuće presude, dogovorajući se pritom da joj prvookrivljenica vještački nalaz i mišljenje, prije dostave sudu, faksira kako bi ga pogledala.