Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv krijumčara 200 kilograma kokaina i drugih osumnjičenika zbog zlouporabe opojnih droga i pranja novca

USKOK je podnio istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci istražni zahtjev protiv šest hrvatskih državljana, S. P. (1971.), M. Š. (1971.), M. M. (1947.), D. Š. (1982.), L. P. (1945.), B. P. (1966.), jedne državljanke SR Njemačke S. P. (1976.) i jedne hrvatske državljanke koja ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine A. V. (1969.), zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe opojnih droga i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca. (31. 10. 2007.)
Osnovano se sumnja da su osumnjičenici S. P. i M. Š., od 2000. godine do listopada 2007. godine, u Rijeci, Puli i drugim mjestima, u cilju stjecanja materijalne dobiti, organizirali grupu za kontinuirano krijumčarenje većih količina kokaina a M. M. je bio pripadnik te grupe.
Prema prethodnom dogovoru osumnjičenici S. P. i M. Š. su iz Amsterdama, Roterdama i Madrida u najmanje 20 navrata nabavili najmanje 100 kilograma kokaina. Nakon što bi jedan od njih ugovorio bolje uvjete prodaje drugi bi osigurao smještaj kokaina u sigurnim iznajmljenim kućama u Amsterdamu i Roterdamu u kojima su ga pohranjivali radi daljnjeg prenošenja. Drogu su zajednički pakirali, slagali i pripremali za daljnji transport a zatim su tako pripremljenu drogu predavali za to angažiranim vozačima. Oni su, za naknadu, drogu preuzimali i skrivali u svojim i iznajmljenim vozilima te prenosili kupcima na ilegalnom tržištu u Španjolskoj, Nizozemskoj, Italiji, Hrvatskoj i drugim mjestima na koje su bili upućeni. Prema prethodnom dogovoru, osumnjičenici M. Š. i D. Š. su, zajedno s još jednom osobom, organizirali daljnju prodaju droge na području Pule i okolice na način da je osumnjičenik M. Š. upućivao osumnjičenog D. Š. i tu drugu osobu na osobe od kojih su preuzimali kokain. Prema uputi osumnjičenog M. Š., nabavljenu drogu skrivali su na skrovitim mjestima u šumovitim predjelima okolice Pule gdje su je prepakiravali u manje omote i potom prodavali zainteresiranim osobama s kojima ih je M. Š. dovodio u vezu i koji je preuzimao novac.
Osumnjičeni S. P. i M. Š. su prerađivali kokain u ilegalnom laboratoriju u Kolumbiji radi njegove daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Europske unije i Hrvatske. Na opisani način su prokrijmčarili i pokušali prokrijumčariti najmanje 200 kilograma kokaina. Od te količine je pronađeno i oduzeto 120 kilograma kokaina od kojih je 100 kilograma bilo u tekućem stanju. Preprodajom kokaina osumnjičenici S. P. i M. Š. su si pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 7.140.000,00 eura svaki. Novac su prikrivali ulaganjem na bankovne račune, kupovinom kuća i stanova, sklapanjem ugovora o leasingu za jahtu i više automobila, sve dok ih u daljnjem krijumčarenju nije spriječila policija.
Osim osumnjičenih S. P. i M. Š. za "pranje novca" osumnjičeni su i L. P., B. P., S. P. i A., V. Oni su od 2001. do listopada 2007. u Opatiji i Rijeci, znajući da je osumnjičenik S. P. značajna novčana sredstva pribavio neovlaštenom prodajom kokaina, radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca kupovali zemljišta, kuće, stanove i zgrade, sklapali ugovore o leasingu za jahtu, te na bankovne račune polagali znatne iznose novca.
Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora protiv sedmero osumnjičenika, a M. M se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Italiji.
Rješenjem istražnog suca protiv osumnjičenika je određen pritvor i dan je nalog za izdavanje tjeralice te će biti zatraženo izručenje osumnjičenika uhićenog u Njemačkoj.