Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv šest osoba zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana R. K. (1969.), I. I. (1980.), A. B. (1986.), O. I. (1968.), jedne državljanke Srbije J. A. (1969.) i jednog albanskog državljanina sa stalnim boravkom u Hrvatskoj A. K. (1961.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (6. 11. 2007.)
Optužnicom se okrivljene R. K. i A. K. terete da su se, od kolovoza 2006. do početka veljače 2007., u Zagrebu, udružili radi ostvarivanja nepripadne materijalne koristi nedozvoljenim prebacivanjem većeg broja stranaca iz istočnih zemalja u Hrvatsku te dalje u Sloveniju i Italiju za dogovorenu novčanu naknadu.
Okrivljenog R. K. se tereti da je, osobno ili posredstvom drugih osoba, smještao strance na više lokacija u Zagrebu i Karlovcu. Potom je A. K. osobno prevozio strance ili su ih kao vozači prevozili I. I., A. B. I O. I. kao i drugi vozači koje je angažirao R. K. Oni su ilegalne migrante prevozili do neposredne blizine državne granice gdje su ih upućivali kako da ilegalno prijeđu granicu ili su ih preuzimali nepoznati vodiči i pješice ih prevodili u Sloveniju. Tamo ih je preuzimao A. K. ili vozači koje je on angažirao.
Na opisani način su u 17 navrata preko Hrvatske u Sloveniju prebacili najmanje 131 stranca.
Okrivljenici su za od stranaca za uslugu prebacivanja dobivali razne iznose novaca, ovisno o njihovoj ulozi u pojedinom prebacivanju. Prvookrivljeni R. K. je tako pribavio najmanje 465.000 kuna, a drugookrivljenik A. K. najmanje 78.000 kuna. R. K. se nadalje tereti da je tijekom srpnja i kolovoza 2006. godine, prema prethodnom dogovoru s drugim osobama, iz Hrvatske u Sloveniju prebacio sedam stranaca od kojih je dobivao oko 2.000 po osobi.
Protiv prvookrivljenika R. K., koji se nalazi u pritvoru, predloženo je produljenje pritvora, a u odnosu na drugookrivljenika A. K. i trećeokrivljenicu J. A. , koji su u bijegu, predloženo je suđenje u odsutnosti.