Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 17 osoba zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku protiv 17 hrvatskih državljana, i to M. K. (1964.), F. B. (1971.), N. B. (1975.), B. F. (1981.), R. K. (1986.), P. P. (1977.), B. A. (1976.), N. S. (1987.), D. M. (1978.), D. P. (1981.), I. R. (1987.), Z. H. (1970.), B. F. (1952.), D. P. (1986.), P. S. (1951.), L. V. (1980.), G. P.(1973.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, a protiv G. P. i zbog krivotvorenja novca. (12. 11. 2007.)
Okrivljenici se optužnicom terete da su se, od veljače 2007. do 18. svibnja 2007., na širem području Vukovara i Iloka i u Zagrebu, te na području Srbije i Turske udružili s više nepoznatih osoba s područja Srbije i Turske kako bi, u cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi, ilegalno prebacivali strane državljane u Hrvatsku, a potom u Italiju i druge zemlje Europske unije.
Okrivljeni M. K. se tako dogovorio s osobom iz Novog Sada i s osobom s Kosova, a F. B. i N. B. su se dogovorili s osobom iz Turske i s drugom osobom s Kosova da će ilegalno prebacivati veći broj državljana Turske, Srbije, Makedonije i Albanije preko Srbije u Hrvatsku a potom u druge zemlje, pri čemu su dogovarali vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu prebacivanja po osobi kao i iznose novca koje će isplaćivati ostalim sudionicima ilegalnog prebacivanja.
Cijena po osobi iznosila je od 1.000 do 3.000 eura. U cilju realizacije postignutog dogovora okupili su i povezali u zajedničko djelovanje četvrtoookrivljenika do jedanaestookrivljenika kao i više nepoznatih osoba iz Srbije. Te osobe iz Srbije su dovozile strane državljane do granice s Hrvatskom gdje su ih u blizini Vukovara i Iloka preuzimali B. F., P. P. i B. A. koji su ih izvan obilježenih graničnih prijelaza prevodili u Hrvatsku. Tamo su ih prema prethodnom dogovoru prihvaćali R. K., N. S., D. M., D. P. i I. R.. Oni su ih potom radi smještaja odvodili na različite lokacije među kojima su bile i kuće B. F. i D. M. Nakon toga su ih osobnim automobilima ili redovnim autobusnim linijama upućivali u Zagreb.
U navedenom razdoblju, u 15 navrata su na opisani način prebacili najmanje 85 stranaca ostvarivši time protupravnu imovinsku korist od najmanje milijun kuna. Novac su međusobno podijelili ovisno o njihovom učešću u svakom pojedinom prebacivanju.
Osim navedenog, optužnicom se okrivljenog G. P. tereti i zbog krivotvorenja novca jer je u obiteljskoj kući, u svibnju 2007. godine, držao četiri krivotvorene novčanice u apoenima od 200 eura, koje je pribavio s ciljem da ih stavi u opticaj kao prave.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv 11 okrivljenika.