Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanina Bosne i Hercegovine S. E. (1974.), i trojice hrvatskih državljana D. R. (1970.), I. Š. (1973.) i I. D. (1974.) zbog zlouporabe opojnih droga, a protiv I. Š. i zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te krivotvorenja isprava. (21. 11. 2007.)
Optužnicom se okrivljenike S. E. , D. R., I. Š. i D. D. tereti da su se početkom 2007. godine u Zagrebu udružili radi zajedničke preprodaje heroina na ilegalnom narko-tržištu.
Prema prethodnom dogovoru okrivljenik S. E. je, radi daljnje prodaje, u Bosni i Hercegovini kupovao heroin u količinama od više kilograma. Potom je heroin krijumčario u Hrvatsku gdje ga je preuzimao okrivljeni D. R. i dopremao u Zagreb, skrivao ga u unajmljenim stanovima i miješao s drugim primjesama te isporučivao I. Š. koji je heroin prodavao drugim dilerima na području Zagreba. Kupce za veće količine heroina u Hrvatskoj i zemljama Europske unije pronalazili su okrivljenici I. Š. i I. D., a o tim je prodajama odlučivao S. E.
Osim navedenog, okrivljeni I. D. je nudio na prodaju kokain od 15 do 100 kilograma po cijeni od 16.000 do 26.000 eura po kilogramu te heroin po cijeni od 17.000 do 22.000 eura po kilogramu, ovisno o zemlji isporuke. Četvorica okrivljenika uhićena su u Zagrebu u kolovozu 2007. godine prilikom jedne isporuke heroina. Pretragom stanova koje koristi D. R., između ostalog, pronađeno je 3.619 grama heroina i 324 tableta Heptanon. U stanu kojeg koristi I. Š. pronađeno je oko 256 grama heroina, smjesa namijenjena za miješanje s heroinom te digitalna vaga. Kod četvorice okrivljenika pronađeno je više od 27 mobitela.
Optužnicom se okrivljenog I. Š. tereti i zbog nedozvoljenog držanja pištolja s prigušivačem koji je pronađen u kolovozu 2007. godine u stanu kojim se koristi. Osim toga, okrivljenog I. Š. se tereti i zbog krivotvorenja isprava, naime, u svibnju 2006. godine u Zagrebu je, od nepoznate osobe, kupio putovnicu Republike Hrvatske i vozačku dozvolu izdane na ime druge osobe, a potom je originalne fotografije dao zamijeniti svojima kako bi se preuređenim dokumentima služio kao da su njegovi i tako prikrio svoj identitet.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.