Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesena presuda kojom je liječnik Goran Šarić zbog osam kaznenih djela primanja mita nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora

Županijski sud u Zagrebu je izrekao presudu kojom je hrvatskog državljanina Gorana Šarića (1958.) zbog osam kaznenih djela primanja mita osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina. (28. 11. 2007.)
Goran Šarić je tijekom 2001. i 2002. godine, kao liječnik u Kaznionici Lepoglava, u sedam navrata zatvorenicima bez medicinskih indikacija davao lijekove i odobravao bolnička liječenja za koje usluge je tražio i primio novac. Radilo se o iznosima od 1.000 do 4.000 kuna za pojedine usluge.
Osim navedenog, Goran Šarić je kasnije kao liječnik opće prakse Ambulante u Rovišću, izdavajući specijalističke uputnice jednom pacijentu koje su mu bile potrebne za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, tražio od njega nagradu kada dobije mirovinu. Nakon što je taj pacijent legalno ostvario pravo na invalidsku mirovinu i primio izvjestan iznos novca, Goran Šarić je od njega zatražio da mu isplati 10.000 kuna i 500 eura na ime ranije tražene nagrade. Iznos od 10.000 kuna je i primio 4. prosinca 2006., kojom prilikom je uhićen.
Županijski sud u Zagrebu je, uz zatvorsku kaznu od sedam godina, liječniku izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti liječnika u trajanju od deset godina, oduzeo mu je svu protupravno stečenu imovinsku korist u iznosu od 13.308 kuna te mu je odredio pritvor do pravomoćnosti presude.