Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv višeg poljoprivrednog inspektora u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i voditelja odsjeka službe za gospodarstvo u Uredu državne uprave zbog zlouporabe položaja i ovlasti

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku podnio istražni zahtjev protiv dvojice hrvatskih državljana (1950. i 1951.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. (14. 12. 2007.)
Osnovano se sumnja da su se tijekom 2003. i 2004. godine 57-godišnjak kao viši poljoprivredni inspektor Ureda državne uprave; Službe za gospodarstvo virovitičko-podravske županije - Ispostava Orahovica; i 56-godišnjak kao voditelj pododsjeka za gospodarstvo, imovinsko-pravne poslove i graditeljstvo Ureda državne uprave, zajednički dogovorili da pribave nepripadnu imovinsku korist osumnjičenom 57-godišnjaku.
Naime, osumnjičeni 57-godišnjak je nagovorio 52-godišnjaka, inače poljoprivrednika, da u službene zahtjeve za 2003. i 2004. godinu, koji su osnova za dobivanje poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, upiše parcele zemlje koje ne obrađuje i koje nema u zakupu. Ujedno mu je dao oznake i brojeve parcela kako bi 52-godišnjak popunio dokumentaciju te mu rekao da njemu preda dobiveni novčani poticaj, što je ovaj i učinio.
Osnovano se sumnja da je popunjenu dokumentaciju 52-godišnjak predao 56-godišnjaku koji je, znajući za netočno upisane podatke o količini i broju parcela, omogućio unos tih podataka u računalni program Ministarstva poljoprivrede koje je potom isplatilo 52-godišnjaku poticajna sredstva u iznosu od oko 175.200 kuna, a navedeni iznos je osumnjičeni 52-godišnjak predao osumnjičenom 57-godišnjaku.
Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora protiv prvoosumnjičenog 57-godišnjaka i drugoosumnjičenog 56-godišnjaka.