Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice organizatora kriminalne skupine, četvorice pripadnika skupine i još 15 okrivljenika zbog počinjenja 215 kaznenih djela

Optužnicom se kriminalnoj skupini stavlja na teret da je prevarila devet različitih banaka i to podizanjem autokredita i gotovinskih kredita bez namjere vraćanja čime su banke oštećene za više od četiri milijuna i osamsto tisuća kuna. (21. 12. 2007.)
USKOK je nakon provedene istrage podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv 21 hrvatskog državljanina zbog više kaznenih djela.
Optužnicom se šestoricu okrivljenika tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela i to, S. V. (1971.) i T. V. (1980.) kao organizatore kriminalne skupine za počinjenje kaznenih djela, a M. C. (1980.), O. D. (1973.), D. J. (1981.) i Z. M. (1979.) kao pripadnike te skupine. Ostale okrivljenike se tereti za prijevare i krivotvorenja isprava na koje su ih poticali S. V. i T. V., dok su im M. C., O. D., D. J. i Z. M. pomagali u počinjenju tih kaznenih djela.
Optužnicom se S. V. i T. V. terete da su od listopada 2005. do kolovoza 2006. godine na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Zagrebačke, Dubrovačko-neretvanske i Vukovarsko-srijemske županije okupili i organizirali kriminalnu skupinu u čijem su se sastavu nalazilo još četvero okrivljenika. Skupina je organizirana kako bi se činila imovinska i druga kaznena djela radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi. Tako su putem oglasa kupili osam trgovačkih društava koja su registrirali na ostale okrivljenike, a potom su otvarali tekuće račune za navodne zaposlenike na koje su fiktivno uplaćivani osobni dohoci radi prikazivanja bankama da su kreditno sposobni. Nakon toga, okrivljenici su kod poslovnih banaka zaključivali ugovore o autokreditima i ugovore o nenamjenskim kreditima bez namjere da kredite vrate. Zahtjeve za kredite popunjavali su neistinitim podacima i ovjeravali pečatima kupljenih trgovačkih društava i tako odgovorne službenike banaka dovodili u zabludu da će kredite uredno otplaćivati. Odobrenim kreditima kupovali su osobna vozila. Prodaju vozila putem oglasa organizirali su S. V. i T. V. i to za cijenu umanjenu od 20 posto do 30 posto od stvarne cijene vozila. Oni su preuzimali i novac dobiven prodajom vozila. Novac od gotovinskih kredita preuzimala su četvorica okrivljenika od okrivljenika koji su te kredite podizali, a za uslugu podizanja kredita davali su im manje iznose.
Na opisani način su neotplaćivanjem odobrenih kredita oštetili devet banaka za iznos od najmanje 4.800.000 kuna.