Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Dovršena operativna akcija "Pet zvjezdica"

Uhićeni pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i direktor trgovačkog društva Konel d.o.o. zbog primanja mita i pomaganja u primanju mita. (28. 12. 2007.)

Tijekom operativne akcije USKOK-a i policije pod nazivom "Pet zvjezdica", uhićen je hrvatski državljanin (1962.) zbog osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela primanja mita, jedno iz čl. 347. st. 1. Kaznenog zakona a drugo iz čl. 347. st. 2., i hrvatski državljanin (1949.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanje mita pomaganjem iz čl. 347. st. 1. KZ-a u svezi čl. 38 KZ-a.
Obojica osumnjičenika jučer su uhićena, a tijekom sutrašnjeg dana će biti prepraćena Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu.

Nakon što su u travnju 2007. godine tijekom tehničkog pregleda jednog dubrovačkog hotela s pet zvjezdica utvrđene nepravilnosti zbog kojih nije bilo zakonskih uvjeta za izdavanje uporabne dozvole tom hotelu, drugoosumnjičeni je kao direktor trgovačkog društva Konel d.o.o., koje je bilo podizvođač radova na tom hotelu, u dogovoru s pomoćnikom predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinskopravne poslove) zatražio od direktora trgovačkog društva, u čijem je vlasništvu taj hotel, 120.000,00 eura kako bi hotel prošao na ponovljenom tehničkom pregledu i dobio uporabnu dozvolu.
Osumnjičenici su navedeni iznos tražili iako su znali da se hotelu ne može izdati uporabna dozvola jer se utvrđene nepravilnosti ne mogu otkloniti, jer treba dobiti novu lokacijsku dozvolu i dopunu postojeće građevinske dozvole, da bi se zadovoljili tehnički uvjeti za prijem objekta.
Ujedno, sumnja se da je osumnjičeni direktor trgovačkog društva Konel d.o.o. za istu uslugu još jednom sam zatražio 200.000,00 eura, a kada je to direktor trgovačkog društva (vlasnik hotela) odbio, 4. travnja 2007. je obavljen tehnički pregled kojim je ponovno konstatirano kako nema zakonskih uvjeta za izdavanje uporabne dozvole.
Također, postoji osnovana sumnja da bi prvoosumnjičeni kao pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nakon što je uprava hotela zatražila i dobila lokacijsku dozvolu za taj isti hotel, 28. studenog 2007. u Dubrovniku od direktora trgovačkog društva, u čijem se vlasništvu nalazi navedeni hotel, zatražio od njega 120.000,00 eura, radi izdavanja dopune građevinske dozvole.

Policija i USKOK nastavljaju s daljnjim provođenjem izvida u svezi utvrđivanja odgovornosti i drugih osoba.