Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv organizatora grupe i šestorice pripadnika grupe koja je počinila više kaznenih djela krivotvorenja isprava i prijevara

Nakon dovršetka operativne akcije Optičar, USKOK je Županijskom sudu u Osijeku podnio istražni zahtjev protiv sedmorice hrvatskih državljana (1963., 1958., 1975., 1970., 1954., 1967. i 1983.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela udruživanja zbog počinjenja kaznenih djela, krivotvorenja isprava i prijevara. (24. 1. 2008.)
Osnovano se sumnja da je 44-godišnjak od srpnja 2007. do siječnja 2008. godine, u Osijeku, Zagrebu, Splitu i drugim mjestima u Hrvatskoj, organizirao šesteročlanu grupu za počinjenje kaznenih djela u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi. Postoji osnovana sumnja da su krivotvorili veći broj platnih kartica različitih svjetskih banaka koje su koristili za kupovinu različite tehničke i druge robe u Hrvatskoj i inozemstvu.
Prema prethodnom dogovoru o podjeli posla, 44-godišnjak je organizirao nabavu podataka s originalnih platnih kartica, nabavu računalne i druge opreme za izradu krivotvorenih platnih kartica. On je osobno ili zajedno s drugim osumnjičenicima izrađivao krivotvorene kartice, određivao vrijeme i mjesto korištenja kartica, preprodaju kupljene robe i raspodjelu pribavljene imovinske koristi.
Osnovano se sumnja da su drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik, prema zaprimljenim podacima s originalnih kartica, izrađivali krivotvorene kartice i kupovali robu na različitim prodajnim mjestima, a da je četvrtoosumnjičenik pribavljao podatke s originalnih kartica, dostavljao ih prvoosumnjičenom 44-godišnjaku radi krivotvorenja, te je krivotvorenim karticama kupovao robu u Hrvatskoj i Sloveniji koju je potom prevozio na dogovorene lokacije. Ujedno se osnovno sumnja da je petoosumnjičenik koristio lažne osobne isprave te upotrebom krivotvorenih kartica kupovao robu koju je također prevozio na dogovorene lokacije. Šestoosumnjičenika i sedmoosumnjičenika sumnjiči se da su pribavljali podatke s originalnih kartica. Za te podatke su isplaćivali određene novčane iznose, a potom su podatke dostavljali 44-godišnjaku i krivotvorenim karticama kupovali tehničku robu.
Na opisani su način pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje milijun i pol kuna.
Postoji osnovana sumnja kako su osumnjičenici na opisani način počinili više kaznenih djela. Osim udruživanja za počinjenje kaznenih djela, sumnjiči ih se za veći broj krivotvorenja isprava i prijevara, i to prvoosumnjičeni 44-godišnjak za 21 krivotvorenje isprava i 21 prijevaru, drugoosumnjičenik za šest krivotvorenja isprava i sedam prijevara, trećeoosumnjičenik za 13 krivotvorenja isprava i osam prijevara, četvrtoosumnjičenik za tri krivotvorenja isprava i šest prijevara, petoosumnjičenik za tri krivotvorenja isprava i pet prijevara, šestoosumnjičenik za 20 krivotvorenja isprava i četiri prijevare te sedmoosumnjičenik za deset krivotvorenja isprava i dvije prijevare.
U istražnom je zahtjevu istražnom sucu predloženo određivanje pritvora protiv šestero osumnjičenika.