Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv tri osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu podnio istražni zahtjev protiv troje hrvatskih državljana (1947., 1969. i 1977.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava. (29. 1. 2008.)
Osnovano se sumnja da je 61-jednoogodišnji osumnjičenik kao ravnatelj Centra za socijalnu skrb Split, Podružnica Vis, na zahtjev 39-godišnjeg osumnjičenika - punomoćnika jednog trgovačkog društva iz Zagreba koje je namjeravalo kupiti zemljište na Visu, tijekom prosinca 2006. godine, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i ostale osumnjičenike, donio nezakonito rješenje. Naime, on je donio rješenje prema kojem je 31-godišnja osumnjičenica; inače nevjenčana supruga drugoosumnjičenika; određena posebnim skrbnikom osobama u čijem se vlasništvu nalazilo zemljište koje je to trgovačko društvo namjeravalo kupiti. Rješenje je doneseno zbog navodno nepoznatog boravišta vlasnika zemljišta, a prvoosumnjičenik ga je donio iako nije bio ovlašten donijeti takvo rješenje niti se ono može donijeti na prijedlog trgovačkog društva ili fizičke osobe.
U navedenom rješenju je neistinito naveo kako je rješenje izdao ravnatelj Centra za socijalnu skrb Split, potpisao ga u ime ravnatelja tog Centra i ovjerio službenim pečatom.
Na osnovu tog rješenja trećeosumnjičenica je u ožujku 2007. godine zaključila ugovor o kupoprodaji zemljišta sa trgovačkim društvom iz Zagreba za iznos od 1.973.730 kuna, a koji je kupac, nakon uknjižbe promjene vlasništva, i isplatio. Prethodno je uplaćena i unaprijed ugovorena provizija od 2.176.013 kuna na račun drugoosumnjičenika za njegov angažman oko pronalaska i kupnje predmetnog zemljišta. Na opisani način su oštetili trgovačko društvo za navedeni iznos koji su potom međusobno podijelili.
Rješenje o određivanju posebnog skrbnika je naknadno poništeno kao i sudska odluka o uknjižbi zemljišta.
Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.