Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv tri hrvatska državljana zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti

Nakon provedene istrage, USKOK je pred Županijskim sudom u Osijeku podignuo optužnicu protiv višeg poljoprivrednog inspektora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva M. B. (1950.) zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te protiv voditelja pododsjeka za gospodarstvo, imovinsko-pravne poslove i graditeljstvo iz Ureda državne uprave jedne županije M. R. (1951.) zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava, i protiv poljoprivrednog proizvođača J. V. (1955.) zbog pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. (9. 2. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljeniku M. B. i trećeookrivljeniku J. V. stavlja na teret da su se tijekom 2003. i 2004. godine, u Orahovici, dogovorili kako će pribaviti nepripadnu imovinsku korist. Naime, prvookrivljenika M. B. se tereti da je kao viši poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, zadužen za kontrolu poljoprivrednih proizvođača, dogovorio s poljoprivrednikom J. V. da u zahtjeve za dodjelu poticaja za poljoprivrednu proizvodnju za 2003. i 2004. godinu upiše i parcele zemlje koje ne obrađuje i koje nema u vlasništvu ili zakupu. U tu svrhu mu je M. B. dao oznake i brojeve parcela kako bi J. V. popunio zahtjeve i potom mu predao dobiveni novčani poticaj. Ispunjene zahtjeve je J. V. predao drugookrivljenom M. R., voditelju pododsjeka za gospodarstvo, imovinsko-pravne poslove i graditeljstvo Ureda državne uprave koji je, znajući za netočno upisane podatke i nedostatnu dokumentaciju, omogućio unos tih podataka u računalni program Ministarstva poljoprivrede na temelju čega je Sektor za tržišnu potporu navedenog Ministarstva isplatio okrivljenom J. V. poticajna sredstva za parcele koje nije obrađivao.
Dobiveni novac, oko 175.000 kuna, okrivljeni J. V. je, sukladno dogovoru, predao okrivljenom M. B.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv M. B. i M. R. te izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti u odnosu na njih.