Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Maestro

USKOK je, nakon provedene istrage, podignuo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv desetero hrvatskih državljana, i to protiv J. M. (1949.), R. P. (1965.), I. G. (1973.), I. P. (1957.), A. P. (1956.), M. J. (1960.), J. P. (1950.), S. S. (1966.), D. M. (1965.) i M. M. (1951.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, izdavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne, udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (13. 2. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljeniku J. M. na teret stavljaju tri kaznena djela primanja mita u svezi investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin, u svezi prodaje dionica hotela Živogošće d.d. i hotela Podgora d.d. te obnove postupka pretvorbe Osječke pivovare d.d.; jedno kazneno djelo davanja mita i to posredovanjem pri podmićivanju službene osobe u vezi prodaje bivše Ciglane Nin; te jedno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti a glede naknadne procjene zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.
Okrivljenog R. P. tereti se da je počinio kazneno djelo primanja mita u svezi investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin i zlouporabu položaja i ovlasti koja se odnosi na legalizaciju bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac.
Optužnicom se okrivljeniku I. G. stavlja na teret primanje mita i zlouporaba položaja i ovlasti vezano za stjecanje pod što povoljnijim uvjetima dionica i imovine društava iz portfelja HFP-a i to dionica Dalmacijavina d.d. i hotela Bellevue u vlasništvu Laurusa d.d. u stečaju.
Okrivljenog I. P. tereti se za primanje mita u svezi zemljišta bivše Ciglane Nin; udruživanje za počinjenje kaznenih djela a koje se odnosi na davanje informacija o natječajima, koje HFP namjerava raspisati, potencijalnim investitorima i njihovim zastupnicima; počinjenje dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u svezi prodaje zemljišta Facinka i legalizacije bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac; te izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne u svezi zemljišta Facinka.
Okrivljenoj A. P. stavlja se na teret udruživanje za počinjenje kaznenih djela odnosno pribavljanje informacija o natječajima koje HFP namjerava raspisati; poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne vezano za prodaju zemljišta Facinka.
Okrivljenom M. J. stavlja se na teret udruživanje za počinjenje kaznenih djela odnosno pribavljanje informacija o natječajima koje HFP namjerava raspisati; poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne vezano za prodaju zemljišta Facinka.
Optužnicom se okrivljenika J. P. tereti za kazneno djelo pomaganja u primanju mita glede investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin, te pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti pri naknadnoj procjeni zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.
Okrivljenika S. S. tereti se za kazneno djelo davanja mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za stjecanje pod što povoljnijim uvjetima dionica i imovine društava iz portfelja HFP-a i to dionica Dalmacijavina d.d. i hotela Bellevue u vlasništvu Laurusa d.d. u stečaju.
Okrivljenog D. M. se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a okrivljenog M. M. za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za legalizaciju bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv J. M., R. P., I. G., I. P., A. P., M. J., J. P. i S. S.
U odnosu na okrivljenika S. S., koji je u bijegu, zatraženo je suđenje u odsutnosti.
Za okrivljenike A. P. i J. P. predloženo je izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja odvjetničkog zvanja.