Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv devetorice osumnjičenika zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv devetorice hrvatskih državljana i to (1954., 1963., 1960., 1980., 1981., 1971., 1961., 1968. i 1959.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. Protiv osumnjičenika (1968.) podnijet je istražni zahtjev i zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. (25. 2. 2008.)
Osnovano se sumnja da se prvoosumnjičenik kao organizator, početkom ljeta 2007. godine, s ostalim osumnjičenicima i još dvije osobe koje su u međuvremenu već optužene za tu kriminalnu djelatnost, dogovorio o zajedničkoj nabavi kokaina u Južnoj Americi i njegovom krijumčarenju preko Afrike u europske zemlje radi preprodaje na ilegalnom narko-tržištu u Hrvatskoj.
Prvoosumnjičenik je nabavljao kokain u Južnoj Americi i potom ga krijumčario na područje Gvineje. Zajedno s ostalim za to zaduženim osumnjičenicima angažirao je pomorce koji su odlazili u Afriku gdje su preuzimali veće količine kokaina skrivenog na brodovima na kojima su radili kao mornari i krijumčarili ga u neku od europskih luka. Nakon toga su prvoosumnjičenik i još dvojica osumnjičenika preuzimali kokain i krijumčarili ga u Nizozemsku u kojoj prebivaju. Tamo su ga prepakiravali i miješali sa primjesama, a prvoosumnjičenik je odlazio u Hrvatsku gdje je dogovarao daljnje krijumčarenje kokaina i njegovu distribuciju na hrvatskom narko-tržištu.
Od ukupne količine kokaina koji su tako prokrijumčarili u Hrvatsku, u tri je navrata pronađeno i zaplijenjeno ukupno 13,5 kilograma kokaina.
Osim navedenog, osmoosumnjičenika se sumnjiči da je u stanu u Zagrebu neovlašteno držao jednu automatsku pušku sa pripadajućim streljivom, dvije ručne bombe i više vrsta streljiva za različita vatrena oružja.
Četvorica osumnjičenika već se nalaze u pritvoru, a protiv petorice osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora.