Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog krijumčarenja ljudi

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje državljana Srbije i to R. M. (1973.), N. N. (1970.) i R. B. (1968.), jednog državljanina Albanije H. F. (1970.), dva hrvatska državljana P. G. (1953.) i N. K. (1953.) te jedne državljanke Crne Gore M. K. (1978.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (25. 2. 2008.)
Optužnicom se okrivljenici terete da su se od početka ožujka do 26. rujna 2007., u Zagrebu, udružili u zajedničko djelovanje s nepoznatim osobama s Kosova, kako bi radi stjecanja protupravne imovinske koristi ilegalno prebacivali albanske državljane s Kosova u zemlje Europske unije. Okrivljenici R. M., P. G. i H. F. su sa nepoznatim osobama na Kosovu organizirali ilegalno prebacivanje albanskih državljana preko granica Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku te dalje u Sloveniju i zemlje Europske unije. Oni su dogovarali broj, termin i cijenu ilegalnog prebacivanja osoba s Kosova, dok su ostale okrivljenike angažirali za osiguranje smještaja stranaca u Zagrebu. Naknada za prebacivanje ilegalnih emigranata iznosila je oko 2.500 eura po osobi.
Na opisani način su u navedenom razdoblju ilegalno prebacili najmanje 35 osoba i tako pribavili imovinsku korist u iznosu od najmanje 80.000 eura.
Kod P. G. su u rujnu 2007. godine pronađene dvije krivotvorene putovnice zbog čega mu se na teret stavlja i krivotvorenje isprava.
Protiv R. M. i P. G., koji se nalaze u pritvoru, predloženo je produljenje pritvora.