Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv policijskog službenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti (10. 3. 2008.)
Osnovano se sumnja da je policijski službenik, od 8. veljače do 7. ožujka 2008., u Zagrebu, nakon što je odgovorna osoba jednog trgovačkog društva koje je u vlasništvu njegovog prijatelja, podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela prijevare, zatražio da se ta prijava dodijeli njemu u rad. Potom je 13. veljače 2008. prijavljenu osobu pozvao na obavijesni razgovor i istog ju dana uhitio, pa ju zatim pustio na slobodu. Prilikom obavljanja razgovora predočio joj je da zbog te prijave može završiti u zatvoru, ali da neće proslijediti kaznenu prijavu protiv nje ukoliko mu preda dugovani iznos od 85.000 kuna za obeštećenje oštećenog trgovačkog društva. Osim navedenog, u više navrata joj je slao SMS poruke u kojima je navodio da će proslijediti kaznenu prijavu te da će završiti u zatvoru ukoliko ne isplati dugovani iznos, time da novac mora predati njemu i da se ne smije javljati u trgovačko društvo.
Nakon toga, osumnjičenik se 7. ožujka 2008. sastao s tom osobom u jednom kafe baru i pritom je od te osobe preuzeo 8.000 eura spremivši novac u džep jakne.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora.