Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen još jedan zahtjev za proširenje istrage u predmetu "Kolovoz" zbog prikrivanja protuzakonito dobivenog novca

USKOK je Županijskom sudu u Rijeci podnio zahtjev za proširenje istrage protiv hrvatskog državljanina S. P. (1971.) i hrvatskog državljanina (1957.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca. (10. 3. 2008.)
Osnovano se sumnja da su osumnjičenici, znajući da je S. P. neovlaštenom prodajom kokaina pribavio znatna novčana sredstva od najmanje 7.140.000 eura, od veljače 2004. do 22. ožujka 2005., raspolagali dijelom tih sredstava radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca.
Prema prethodnom dogovoru, osumnjičeni S. P. je u više navrata osumnjičenom 51-godišnjaku predao ukupno 364.952,38 eura nakon čega je on taj iznos položio na svoj devizni štedni ulog otvoren u jednoj banci u Puli. Novac je polagao u više navrata u iznosima manjim od 105.000 kuna kako bi izbjegao podlijeganje uplata postupku prijave sumnjivih transakcija. Osim navedenog, osnovano se sumnja da je 51-godišnjak kao član Nadzornog odbora banke omogućio osumnjičenom S. P. dobivanje kredita bez kamata, a potom i transferiranje odobrenih kreditnih sredstava u korist računa jednog trgovačkog društva radi kupovine stana. Tu kreditnu obavezu 51-godišnjak je zatvorio u ožujku 2005. godine na način da su za iznos od 240.000 eura korištena sredstva koja je ranije položio na otvoreni devizni račun dok mu je za preostali iznos banka odobrila kredit u iznosu od 372.800 kuna.
Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora protiv osumnjičenog 51-godišnjaka zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.