Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv 16 osumnjičenika zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

Po dovršetku operativne akcije "Spačva", USKOK je podnio istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv 11 hrvatskih državljana (1964., 1975., 1972., 1968., 1970., 1971., 1982., 1952., 1956., 1982. i 1964.), četiri državljana Bosne i Hercegovine (1983., 1975., 1964., 1974.) i jednog državljanina Srbije (1960.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, a u odnosu na jednog osumnjičenika i zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. (28. 3. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od prosinca 2007. do ožujka 2008. godine, zajedno s jednom osobom iz Srbije i drugim nepoznatim osobama, a u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata ilegalno prebacili najmanje 42 strana državljana iz Srbije te Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u Sloveniju i druge europske zemlje.
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik organizirali protuzakonito prebacivanje stranaca iz Srbije u Hrvatsku i to najprije do Zagreba gdje su organizirali smještaj stranaca i njihovo čuvanje do daljnjeg prebacivanja u Sloveniju a potom u Italiju. Drugoosumnjičeni 33-godišnjak je povremeno i osobno prevozio strance i bio prethodnica ostalima.
Za prihvat stranaca na graničnoj crti između Srbije i Hrvatske prvoosumnjičenik je angažirao trećeosumnjičenog 36-godišnjaka koji ih je po preuzimanju vodio kroz šumu i dalje predavao drugim osumnjičenicima koje su u tu svrhu angažirali prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik. Oni su strance smještali i čuvali te prevozili do granice sa Slovenijom gdje su izvan legalnih graničnih prijelaza prebacivani u Sloveniju i potom Italiju.
Osnovano se sumnja da je prije prebacivanja stranaca iz Srbije u Hrvatsku prvoosumnjičenik kontaktirao policijskog službenika policijske postaje za zaštitu državne granice koji mu je javljao podatke o rasporedu policijskih ophodnji kako bi mogli nesmetano prebacivati strance. Za svakog ilegalno prebačenog stranca iz Srbije do Zagreba prvoosumnjičenik je dobivao iznos od najmanje 400 eura, a prebacivanje od Zagreba do Italije naplaćivao je 1.100 eura po osobi. Od tako dobivenog novca isplaćivao je druge osumnjičenike prema njihovim ulogama u opisanoj kriminalnoj aktivnosti.
U istražnom je zahtjevu predloženo da se protiv svih osumnjičenika odredi pritvor.