Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv suca Visokog trgovačkog suda RH zbog zlouporabe položaja i ovlasti te protiv šestero osumnjičenika zbog pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, a od Državnog sudbenog vijeća zatraženo je davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv suca i zbog primanja mita

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu 28. ožujka 2008. podnio istražni zahtjev protiv suca Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske (1947.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te još šestero hrvatskih državljana (1938., 1982., 1932., 1981., 1980., 1980.) koji se sumnjiče za poticanje i pomaganje na zlouporabu položaja i ovlasti. (2. 4. 2008.)
Nakon što je Državno sudbeno vijeće 28. ožujka 2008. dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv suca Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, istoga je dana podnesen istražni zahtjev kojim se suca sumnjiči zbog počinjenja tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.
Osnovano se sumnja da je od 2. do 19. ožujka 2008. u Zagrebu, kao član ispitne komisije za polaganje pravosudnog ispita pri Ministarstvu pravosuđa za područje građanskog materijalnog prava i trgovačkog prava, na traženje i uz pomoć drugih osumnjičenika, omogućio dobivanje ispitnih pitanja za troje kandidata. Kako bi im omogućio prolaz na pravosudnom ispitu, zatražio je da ga se rasporedi kao ispitivača za termine u kojima je ispit trebalo polagati troje osumnjičenih kandidata. S jednom kandidatkinjom se našao prije ispita i izdiktirao joj ispitna pitanja. Drugoj kandidatkinji je ispitna pitanja dao preko četvrtoosumnjičenika. Još jednom kandidatu je, na traženje šestoosumnjičenika i sedmoosumnjičenika dao pitanja koja će ga pitati na pravosudnom ispitu.
Osim navedenog, od Državnog sudbenog vijeća je 2. travnja 2008. zatraženo davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv istog suca Visokog trgovačkog suda RH zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz članka 347. stavak 2. Kaznenog zakona.