Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev u nastavku predmeta "Maestro"

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana V. K. (1952.) i I. O. (1946.) zbog osnovane sumnje da je V. K. počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a I. O. zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (9. 4. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik V. K. od 13. ožujka do 4. lipnja 2007., u Zagrebu; kao potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) u sektoru financija i predsjednik stručnog povjerenstva HFP-a zadužen za pripremu i provedbu javnog nadmetanja objavljenog u travnju 2007. godine za pružanje usluga procjene vrijednosti poslovanja jednog dioničkog društva zbog pripreme postupka privatizacije; na traženje drugoosumnjičenog I. O., koji je direktor jedne tvrtke, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi toj tvrtki, omogućio joj pobjedu na natječaju bez obzira na druge ponuđače.
Naime, nakon što se na navedeni natječaj javilo pet ponuđača, a znajući da ta tvrtka nije sposobna obaviti procjenu prema traženim uvjetima, osnovano se sumnja da prvoosumnjičenik nije o tome obavijestio članove Povjerenstva koji su na sastanku u svibnju 2007. godine kao najboljeg ponuđača izabrali upravo tvrtku drugoosumnjičenika. Potom je osumnjičeni V. K., bez znanja Tajništva HFP-a i prije konačnosti odluke o odabiru, 1. lipnja 2007. godine, ugovor koji mu je prethodno elektronskom poštom uputio I. O., osobno donio predsjedniku HFP-a na potpis.
Na temelju toga je V. K. izdao nalog računovodstvu HFP-a da tvrtki drugoosumnjičenika u dva navrata isplati avanse čime je toj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 298.900 kuna.