Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen još jedan istražni zahtjev protiv suca Visokog trgovačkog suda RH zbog primanja mita te protiv dvojice osumnjičenika zbog pomaganja u primanju mita i davanja mita

Nakon što je 10. travnja 2008. od Državnog sudbenog vijeća zaprimljeno odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv suca (1947.) Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita te protiv hrvatskog državljanina (1947.) zbog pomaganja u primanju mita i hrvatskog državljanina (1966.) zbog davanja mita. (10. 4. 2008.)
Osnovano se sumnja da je sudac Visokog trgovačkog suda od početka 2007. do 4. rujna 2007., u Zagrebu, primio ukupno 25.000 eura mita od 42-godišnjeg osumnjičenika koji je bio zainteresiran za ishod jednog predmeta koji se od ožujka 2006. godine nalazio na drugostupanjskom odlučivanju pred Visokim trgovačkim sudom. Znajući za njegovu zainteresiranost, 61-godišnji osumnjičenik ga je upoznao sa osumnjičenim sucem, nakon čega je sudac primio mito kako bi, kao sudac izvjestitelj u tom predmetu, čim prije iznio predmet na sjednicu vijeća. Manji dio dogovorenog iznosa sudac je primio prije održavanja sjednice vijeća, a nakon što je predmet iznesen na sjednici vijeća i otpremljen sa Visokog trgovačkog suda, zatražio je od 42-godišnjeg osumnjičenika isplatu preostalog iznosa. S obzirom da je on odugovlačio s isplatom, 61-godišnji osumnjičenik je, sukladno dogovoru sa sucem, u više navrata kontaktirao 42-godišnjeg osumnjičenika radi drugog dijela isplate nakon čega je on početkom rujna 2007. godine u Zagrebu predao sucu ostatak dogovorenog novca.