Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice referenata Ureda za državnu upravu zbog primanja mita i krivotvorenja službene isprave

USKOK je podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv dvojice hrvatskih državljana Ž. M. (1971.) i H. O. (1974.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita i krivotvorenja službene isprave. (16. 4. 2008.)
Optužnicom se okrivljenika Ž. M. kao predsjednika Komisije za popis i procjenu ratne štete stambenih jedinica na području Zadarske županije i okrivljenika H. O. kao člana navedene Komisije, tereti da su prema prethodnom dogovoru zatražili 800 eura od jednog povratnika za sastavljanje zapisnika u kojem bi naveli da se radi o V. stupnju oštećenja stambenog objekta. Oni su, postupajući po traženju Uprave za obnovu obiteljskih kuća Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, 3. veljače 2007. došli u Nadvode, u obiteljsku kuću jednog povratnika kako bi, radi rješavanja žalbenog postupka koji se vodio vezano za obnovu te kuće, ispitali pravilnost stupnja oštećenja i dostavili očitovanje o procjeni i popisu štete objekta.
Nakon pregleda kuće Ž. M. je od vlasnika kuće zatražio 800 eura kako bi napravio zapisnik o utvrđenju V. stupnja oštećenja objekta i kako bi sukladno tome bilo doneseno rješenje o pravu na obnovu kuće sa navedenim stupnjem. Iako je oštećenje V. stupnja bilo očito, rekao je vlasniku kuće da je njihov objekt kompliciran, da će to ići teško, da se za taj objekt neće moći dobiti pozitivna odluka bez novca, no da će ukoliko bude novaca sve biti riješeno te da će, kada novac bude tu, biti napisano rješenje.
S obzirom da im vlasnik kuće nije isplatio zatraženi iznos, dvojica referenata nisu sastavili zapisnik o procjeni ratne štete kao ni izdali rješenje o pravu na obnovu. Potom su okrivljenici, kako bi opravdali postupak, u dokumentu evidencije izlazaka propustili navesti taj izlazak na procjenu ratne štete i takav dokument predali Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji te im je isplaćena naknada za rad u Komisiji za popis i procjenu ratne štete u Zadarskoj županiji.
Budući da je vlasnik kuće o traženju novca izvijestio nadležna tijela, okrivljenici su 5. lipnja 2007. sastavili očitovanje navodeći kako se u tom slučaju radi o V. stupnju oštećenja i dostavili ga Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.