Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog zlouporaba položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje hrvatskih državljana A. S. (1947.), A. T. (1969.) i Z. Ž. (1977.) zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava. (24. 4. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljenika A. S. tereti da je kao predstojnik Centra za socijalnu skrb Split, podružnica Vis, na traženje drugookrivljenog A. T.; inače punomoćnika jednog trgovačkog društva iz Zagreba koje je namjeravalo kupiti zemljište na Visu; tijekom prosinca 2006. godine donio nezakonito rješenje u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike.
Naime, donio je rješenje prema kojem je trećeokrivljenica Z. Ž., inače nevjenčana supruga drugookrivljenika, određena posebnim skrbnikom osobama u čijem se vlasništvu nalazilo zemljište koje je to trgovačko društvo namjeravalo kupiti. Rješenje je doneseno zbog navodno nepoznatog boravišta vlasnika zemljišta, a prvookrivljenik ga je donio iako nije bio ovlašten donijeti takvo rješenje niti se ono može donijeti na prijedlog trgovačkog društva ili fizičke osobe. U navedenom rješenju neistinito je naveo kako je rješenje izdao ravnatelj Centra za socijalnu skrb Split te ga je potpisao u ime ravnatelja tog Centra i ovjerio službenim pečatom.
Na osnovu tog rješenja, trećeokrivljenica Z. Ž. je u ožujku 2007. godine zaključila ugovor o kupoprodaji zemljišta sa trgovačkim društvom iz Zagreba za iznos od 1.973.730 kuna koji je kupac, nakon uknjižbe promjene vlasništva, i isplatio. Prethodno je uplaćena i unaprijed ugovorena provizija od 2.176.013 kuna na račun drugookrivljenog A. T. za njegov angažman oko pronalaska i kupnje predmetnog zemljišta.
Okrivljenike se tereti da su na opisani način oštetili trgovačko društvo za navedeni iznos koji su potom međusobno podijelili.
Rješenje o određivanju posebnog skrbnika je naknadno poništeno kao i sudska odluka o uknjižbi zemljišta.
Pored toga, prvookrivljenog A. S. tereti se i da je, tijekom prosinca 2006. godine, kao predstojnik Centra za socijalnu skrb Split (Podružnica Vis) na zahtjev drugookrivljenog A. T. u dopisu navedenog Centra; a radi dostave podataka o prijavljenom prebivalištu osoba kojima bi trebao biti imenovan posebni skrbnik jer su navodno nepoznatog boravišta; uz imena tih osoba naveo neistinite podatke o prijavi boravišta te na dopis stavio pečat MUP-a, Policijske uprava splitsko-dalmatinske (Policijske postaje Vis) i neistiniti potpis policijske službenice. Taj dopis je potom upotrijebio u postupku Centra za socijalnu skrb Split radi donošenja prethodno spomenutog rješenja o postavljanju skrbnika za poseban slučaj.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.