Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu Gruntovec podnesen još jedan zahtjev za proširenje istrage

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio zahtjev za proširenje istrage protiv hrvatskog državljanina (1966.), a protiv kojeg je istraga već u tijeku, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita. (24. 4. 2008.)
Osnovano se sumnja da je osumnjičenik, kao zemljišno knjižni referent ZK odjela Općinskog suda u Zagrebu, od 17. do 25. rujna 2007., na zamolbu jednog odvjetnika, a radi provedbe rješenja o nasljeđivanju, priopćio mu imena nasljednika kao i da će u predmetima koji su predbrojevi tom predmetu donijeti odluke kojima se odbijaju prijedlozi za uknjižbu.
Osumnjičenik je potom, bez odobrenja za to ovlaštene osobe, napravio preslike navedenih rješenja koje je predao odvjetniku te se obvezao da će za njega napraviti i preslike kupoprodajnog ugovora jedne predlagateljice iako je znao da on u tim predmetima nije predlagatelj niti punomoćnik predlagatelja. Kao protuuslugu za učinjeno osumnjičenik je u studenom 2007. godine od tog odvjetnika zatražio da preko njegovog odvjetničkog ureda plati iznos od oko 14.200,00 kuna jednom trgovačkom društvu kod kojeg je osumnjičenik dogovorio kupnju osobnog računala i monitora kako bi izbjegao plaćanje PDV-a.
Odvjetnik je na to pristao te je 6. prosinca 2007. s računa odvjetničkog ureda uplatio navedeni iznos i tako mu omogućio uštedu od oko 2.500 kuna.