Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen još jedan zahtjev za proširenje istrage u predmetu Dijagnoza II

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku podnio zahtjev za proširenje istrage protiv petero hrvatskih državljana od kojih je protiv dvoje istraga već u tijeku (1968., 1954.) te protiv trojice novih osumnjičenika (1962., 1956. i 1968.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja mita, pomaganja u primanju mita i poticanja na primanje mita. (28. 4. 2008.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica u prosincu 2007. godine, u Osijeku, zatražila od devetoosumnjičenika da kao liječnik specijalist-ortoped u Kliničkoj bolnici Osijek, za iznose od oko 100 eura po pregledu, žurno primi radi obavljanja zdravstvenih pregleda osobe koje će mu upućivati a koje se nalaze u postupku ostvarivanja prava kao HRVI.
Osumnjičeni liječnik je na to pristao te je u prosincu 2007. i siječnju 2008. godine obavio dva pregleda za što je od prvoosumnjičenice u ime pacijenata primio dogovorene iznose novca.
Postoji osnovana sumnja da je drugoosumnjičenik u studenom 2007. godine u Osijeku zatražio istu takvu uslugu od sedmoosumnjičenika, liječnika specijaliste-neurologa u Kliničkoj bolnici Osijek, na što je ovaj, za isti iznos novca po pojedinom pregledu, također pristao. Sukladno dogovoru osumnjičeni liječnik je obavio više pregleda za što je od drugoosumnjičenika u prosincu 2007. godine u ime pregledanih pacijenata u dva navrata primio sportsku opremu u vrijednosti od oko 200 eura.
Na opisani način se drugoosumnjičenik krajem listopada 2007. godine u Osijeku dogovorio i s osmoosumnjičenikom, liječnikom specijalistom-neurokirurgom u Kliničkoj bolnici Osijek, koji je pristao za iznose od 100 eura žurno primiti pacijente koje mu uputi drugoosumnjičenik. Nakon obavljena tri pregleda, osumnjičeni liječnik je u ime pacijenata od drugoosumnjičenika u studenom 2007. godine primio iznos od oko 300 eura.