Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv dvojice bivših načelnika jedne općine i tajnice te općine zbog zlouporabe položaja i ovlasti

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv troje hrvatskih državljana (1964., 1963. i 1977.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti. (29. 4. 2008.)
Osnovano se sumnja da su si prvoosumnjičenik kao načelnik jedne općine (do svibnja 2007.) i drugoosumnjičenik kao načelnik iste općine (od svibnja do srpnja 2007.) i tajnica te općine pribavili od lipnja 2005. do srpnja 2007. godine protupravnu imovinsku korist na štetu proračuna općine.
Naime, u navedenom razdoblju drugoosumnjičena tajnica općine je, uz znanje i odobrenje prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenika, ispunjavala naloge za plaćanje na ime putnih troškova, naknada na ime loko-vožnje, službenih putovanja, dnevnica, nagrada, reprezentacije te naknada troškova održavanja bez potrebne popratne dokumentacije ili evidencije iz koje bi bilo vidljivo da su troškovi opravdani.
Osim navedenog, osnovano se sumnja da je drugoosumnjičenica protivno Statutu sastavila i obračun povećanih plaća bez znanja i odluke Poglavarstva, a što su prvoosumnjičenik i trećeosumnjičenik potvrdili svojim potpisima. Na opisani način je u navedenom razdoblju, bez osnove, sa žiro-računa općine na tekuće račune osumnjičenika isplaćeno oko 202.450 kuna.