Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu Kum podignuta optužnica protiv 12 osoba zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana (1978., 1979., 1973., 1965., 1982., 1970., 1984., 1986., 1973., 1987., 1987., 1980.) zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. (29. 4. 2008.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se u cilju stjecanja materijalne dobiti, od početka listopada do 12. prosinca 2007., udružili na području Čakovca, Varaždina i Slavonskog Broda radi kontinuiranog krijumčarenja heroina, kokaina, amfetamina i marihuane.
Prvookrivljenik, koji se tada nalazio na odsluženju kazne zatvora u Kaznenom zavodu Lipovica, u telefonskim ili osobnim kontaktima s drogookrivljenikom, trećeokrivljenikom, četvrtookrivljenikom i petookrivljenikom, dogovarao je i planirao uzgoj i preradu opojne droge, prikupljanje novca za nabavu droge, kupovinu i njeno prevoženje iz Bosne i Hercegovine i Slavonije na područje Međimurske županije.
Ostali okrivljenici su potom angažirani za skrivanje i skladištenje droge radi njene pripreme za daljnju distribuciju, davanja na probu konzumentima radi utvrđivanja kvalitete te radi daljnje prodaje drugim preprodavačima i konzumentima na području Varaždinske i Međimurske županije.
Okrivljenike se tereti da su u velikom broju slučajeva stavili drogu u promet. Između ostalog, prvookrivljenik je dogovorio kupovinu droge u Sarajevu po koju je 3. studenog 2007. osobnim automobilom otišao četvrtookrivljenik u pratnji dviju osoba. Preuzetih pet paketa heroina upakirao je u kutiju od keksa i sakrio ispod suvozačevog mjesta nakon čega se uputio prema graničnom prijelazu Slavonski Brod. Četvrtookrivljenik je granični prijelaz prešao pješice, a prilikom pretrage njegovog vozila pronađeno je oko dva i pol kilograma heroina. Osim toga, nakon što su prvookrivljenik i drugookrivljenik dogovorili s petookrivljenikom proizvodnju marihuane, pretragom obiteljske kuće u Čakovcu u kojoj je petookrivljenik uzgajao marihuanu, u studenom 2007. godine pronađeno je oko 273 grama marihuane i oprema za proizvodnju, a pretragom stana kojeg je iznajmio u Varaždinu, pronađene su 43 stabljike marihuane.
U optužnici je predloženo određivanje pritvora protiv svih okrivljenika osim u odnosu na prvookrivljenika koji se nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru.