Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv petero hrvatskih državljana Z. R. (1966.), I. J. (1979.), I. P. (1977.), A. K. (1979.) i S. T. (1966.) zbog zlouporabe opojnih droga. (19. 5. 2008.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su se od 28. svibnja do 22. prosinca 2007. udružili radi preprodaje heroina na širem području Splita i Omiša. Prema prethodnom dogovoru prvookrivljenik Z. R. je, od za sada nepoznatih osoba, nabavljao veće količine heroina kojeg je donosio u stan u Splitu i u kuću drugookrivljenika I. J. u Žrnovnici, gdje je drogu sam ili sa drugookrivljenikom prepakiravao u manja pakiranja od 50 do 200 grama. Potom je Z. R. telefonom kontaktirao I. P. kojem je, neposredno ili preko drugookrivljenika, u najmanje šest navrata prodao najmanje pola kilograma heroina. Kupljeni heroin su trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik A. K. u stanu u Omišu prepakiravali u paketiće od pet do deset grama te ga zatim prodavali krajnjim korisnicima. Osim toga su heroin prodavali i petookrivljenici S. T. kojoj su u najmanje 12 navrata prodali najmanje 115 grama heroina koji je ona također potom prodavala konzumentima.
Policijski su službenici 22. prosinca 2007. na cesti Split-Omiš zaustavili trećeokrivljenika dok je upravljao osobnim vozilom te kod njega pronašli 48,93 grama heroina. Sljedećeg dana policijski su službenici u Žrnovnici, u blizini kuće drugookrivljenika, uz pomoć policijskog psa pronašli plastičnu kutiju koju je drugookrivljenik sakrio u žbunje, a u kojoj se nalazilo 14 paketića s ukupno 689,89 grama heroina te jedna vrećica s ukupno 688,72 grama smjese za miješanje s drogom tzv. punila.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.