Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 12 osoba zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice i zlouporabe opojnih droga

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Rijeci protiv dvije osobe koje imaju dvojno državljanstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (1969., 1956.), sedam hrvatskih državljana (1959., 1978., 1959., 1966., 1961., 1987., 1970.), dva albanska državljana (1970., 1970.) i jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1976.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. Optužnica je podignuta i protiv dvoje okrivljenika (1969., 1956.) zbog zlouporabe opojnih droga. (20. 5. 2008.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su se od lipnja do 27. rujna 2007., u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje s nepoznatim osobama iz inozemstva radi ilegalnog prebacivanja preko državne granice većeg broja stranih državljana iz istočnih zemalja.
Stranci su iz Bosne i Hercegovine ilegalno prebacivani u Hrvatsku radi daljnjeg prebacivanja u Sloveniju i zemlje zapadne Europe. Prvookrivljenicu se tereti da je zajedno s jednom muškom osobom dogovarala mjesto i vrijeme preuzimanja stranaca na području Bihaća nakon čega ih je smještala u za to pripremljene objekte. Potom ih je predavala drugookrivljeniku koji ih je odvodio do trećeokrivljenika i drugih nepoznatih osoba, a koji su ih potom na području općina Plitvička jezera i Rakovica prebacivali iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku izvan službenih graničnih prijelaza. Nakon toga su ih ostali okrivljenici prevozili u Rijeku i Zagreb radi daljnjeg prebacivanja u Sloveniju.
Na opisani način okrivljenici su prebacili najmanje 300 stranih državljana kojima su tu uslugu naplaćivali od 800 do 1.200 eura te su tako ostvarili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 1.792.000 kuna. Dobiveni novac su međusobno dijelili ovisno o prethodnom dogovoru i njihovom učešću u pojedinim prebacivanjima.
Prvookrivljenicu i trećeokrivljenika tereti se i zbog udruživanja radi preprodaje veće količine exstasya kojeg je u rujnu 2007. godine trećeokrivljenik prevozio iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.
Protiv četvero okrivljenika, koji se nalaze u pritvoru, predloženo je produljenje pritvora.